MNB - 2
MNB

Hírek

Nincs pénz akadálymentesítésre

2010. december 15., 07:32
2011-ig akadálymentesíteni kellene a közintézményeket, de ez még sok helyen nem valósult meg. Főleg az oktatási intézmények átalakítása késik, pénz hiányában csak pályázati forrásokra támaszkodhat a fenntartó.
Nincs pénz akadálymentesítésre

A fogyatékosok nemcsak fizkailag szenvednek hátrányt, hanem a velük szemben kialakult előítéletekkel is nap mint nap meg kell küzdeniük. A Nagy Lajos Gimnázium diákjai kedden egy szemléletformáló előadáson ismerhették meg a fogyatékkal élők mindennapi nehézségeit és a segítségnyújtás lehetőségeit.

Zsolt zöldhályoggal született, 5 éves volt, amikor emiatt elvesztette a látását. A vakok általános iskolájába járt, majd a testnevelési egyetemen diplomázott. Tagja a magyar csörgőlabda válogatottnak, és a "Szolidaritás nagyköveteként" járja az országot. Azt mondja, idehaza az egyik legnagyobb gond, hogy a megváltozott munkaképességűek csak nehezen tudnak elhelyezkedni.

Orsós Zsolt - a "Szolidaritás nagykövete"
"Az Európai Unióban a fogyatékosok foglalkoztatottsága 50 százalék, idehaza alig tíz. A fogyatékos embereknek a munkakeresés a legnagyobb gondja."


Zsolt a rendhagyó osztályfőnöki órán a Nagy Lajos Gimnázium 11-eseivel beszélgetett a fogyatékosságról. A diákok számára nem ismeretlenek a hasonló programok.


Pataki Ágnes - osztályfőnök, Nagy Lajos Gimnázium
"Tavaly már volt egy tolerancia hónap, akkor több fogyatékossággal élő emberrel is találkozhattak a diákok. Úgy láttuk, nagy érdeklődéssel fogadták a rendezvényeket."


A jó hangulatú előadáson segítségnyújtásról, Braille-olvasásról, a paralimpiai versenyek hangulatáról, a speciálisan vakok számára készült eszközökről is szó esett. A diákoknak tetszett az óra, sokan kérdeztek is.

Dénes Kitti
"Nagyon érdekes dolgokat hallottam, nem gondoltam, hogy ilyen jó hangulatú óra lesz. Ezek után szívesebben segítek és közeledem a fogyatékkal élőkhöz."


A foglalkozás a tornateremben folytatódott, ahol a csörgőlabdával ismerkedhettek meg a diákok. A szabályok gyors ismertetése után ki is lehetett próbálni a játékot bekötött szemmel, ez mindenki számára újdonság volt. A program holnap Kaposváron folytatódik: Zsolt a téli szünetig minden megyeszékhelyen felkeres egy középiskolát, hogy közelebb hozza egymáshoz az ép és a fogyatékos embereket.