Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Népszerűek az egyetemi lelkészségek

Adásban volt: 2013. április 5.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A tapasztalatok szerint egyre többen keresik fel a főiskolai, egyetemi hallgatók és oktatók közül a felsőoktatási intézményekben működő lelkészségeket. Nemcsak mindennapi problémákkal keresik meg a lelkipásztorokat, a közösségeket, hanem a hittel, vallással kapcsolatos kérdésekkel is.

Többek között ez is elhangzott a Szombathelyen megrendezésre kerülő XIX. Egyetemi Pasztorációs Konferencián. A jelenlévők arra is választ keresnek, hogyan lehet még hatékonyabban megszólítani a felsőoktatási hallgatókat, tanárokat és közvetíteni Jézus üzenetét.

A Savaria Egyetemi Központban 2011-ben kezdte meg működését az Egyetemi Lelkészség. A szombathelyi felsőoktatási intzéményekben  mintegy 3500 diák, ezen kívül több mint 100 oktató dolgozik. Különböző kérdésekkel keresik fel az egyetemi lelkészt.

Németh Norbert, egyetemi lelkész
Van amikor csoportosan jönnek, valamelyik kurzussal kapcsolatban. De gyakoribb, hogy személyesen. Örömeikkel, kudarcaikkal. Életvezetési tanácsot kérnek, van úgy, hogy gyónni jönnek.

A lelkészség nemcsak a vallásos fiatalok számára  nyújt közösségi programokat. A keresőket, hit, vallás iránt  közömbösöket is meg kell tudni szólítani. Az egyetemi lelkészségeknek fontos szerepük van a hit megújításában is.  

Veres András, megyés püspök
Alapvető emberi kérdésekről beszélgetni az a hit előiskolája lehet. a lelkésznek feladata az, hogy az egyetemen lévő fiatalok számára, akik érdeklődést mutatnak a hit dolgai iránt neki beszélgető partner legyen és ott a hitnek a dolgairól is lehet beszélni.  

Az ország több felsőoktatási intézményében működik lelkészség. Vezetőik, a közreműködő munkatársak ezekben a napokban Szombathelyen osztják meg egymással tapasztalataikat, és gondolkodnak közösen azon hogyan lehet megszólítani a fiatalokat. Erre a személyes beszélgetések és életpéldák mellett, a különböző programok kínálnak lehetőséget.

Júlia
Olyan kevés van aki önmagától tenne lépést felénk. inkább mi teszünk és megyünk szembe. akkor ők nagy nyitottsággal szoktunk találkozni. és ezeken a napokon a tanulmányi és információs központban sokszor előfordul, hogy akik lejönnek és leülnek 10 perce azok ottmaradnak egy órát és elmesélik a fél életüket.

A konferenciára nemcsak Magyarországról, hanem határokon túlról, az egész Kárpát-medencéből érkeztek résztvevők, akik kiscsoportokban igyekeznek a feladatokról beszélgetni , a kihívásokra választ találni.

2013. április 05.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében