Hírek

Nemzeti Összetartozás Napja

2018. június 05., 14:39

Az evangélikus templomban kezdődött, majd az I. világháborús emlékműnél folytatódott a Nemzeti összetartozás napjához kapcsolódó megemlékezés. A eseményen a Felvidékről érkezett perbetei iskola tanulói, diákjai is részt vettek - megerősítve, hogy a határon túl is él a magyarságtudat.

Nemzeti Összetartozás Napja

“Nem véletlenül választottuk annak idején Reményik Sándor nevét: fontos, nevelési céljaink között talán a legfontosabb a nemzeti összaetartozás gondolatának erősítése.”

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg a templomi ünnepséget Sátory Károly, a főszervező intézmény igazgatója. 2010 óta június 4-e a nemzeti összetartozás napja - a határon innen és a határon túl élők ünneplik a magyarságukat -  emlékeztetett Puskás Tivadar polgármester.

“Tudják Trianon tragédiáját, de azt is tudják, hogy mi magyarok felemelt fejjel, mi magyarok a jövőt nézve tovább élünk, összaetartunk és összekapaszkodunk.” - Puskás Tivadar - polgármester

A felvidékiek saját tapasztalatukat elmesélve a magyarságtudatukról, a nemzetiségük vállalásának nehézségeiről számoltak be. A nemzeti összetartozás napján Surján László európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, hogy a trianoni szerződés egy békediktátum volt - a rómaiaktól idézett: “Jaj a legyőzötteknek!”

“könnye folyik, sír a lelke, elhagyatott ősi telke...”

A Reményik-iskola tanulóinak műsora mellett a Felvidékről érkezett alapiskola tanulói is népdalokat és Wass Albert gondolatait adták elő. Ezt követően részletek hangoztak el a trianoni békediktátum aláírásának előzményeiről, következményeiről.

A városi ünnepség a Szent István pakban folytatódott, az I. világháborús emlékműnél.

“Isten álld meg a magyart!”

Surján László a nemzet szétszakítottságára emlékeztetett.

“Trianon legagyobb átka nem a területvesztés, hanem a nemzet szétszakítottsága. Először 5, majd az idők változásával  immáron 8 államban, nyolcféle törvény alatt, nyolcféle állampolgársággal rendelkezve él a magyar nemzet!”

A Boglya Népzenei Együttes és az Ungaresca Táncegyüttes előadását követően előbb a város és a megye vezetői helyezték el a tisztelet koszorúit az I. világháborús emlékműnél, majd a megjelentek fejezték ki összetartozásukat, magyarságtudatukat az emlékezés mécseseivel.