Hírek

Nemzeti Összetartozás Napja

2015. június 05., 16:28

95 éve írta alá a magyar küldöttség a trianoni békediktátumot. Erre emlékeztek országszerte, így Szombathelyen is. 2010. május 31-én a Magyar Köztársaság Országgyűlése kinyilvánította, hogy a több állam fennhatósága alá tartozó magyarság minden tagja, része az egységes magyar nemzetnek és június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

Nemzeti Összetartozás Napja

Zsúfolásig megtelt csütörtök este a szombathelyi evangélikus templom. Az esemény résztvevői a magyar történelem gyásznapjára, 1920. június 4-ére emlékeztek.

„Magyarország az én kedves szép hazám...”

Az ünnepségen felléptek a Reményik-iskola és testvérintézménye, a felvidéki komáromszentpéteri Kossányi József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai. A szombathelyi iskola igazgatója köszöntőjében kiemelte: a világháborúkat követően évtizedekig nem lehetett beszélni a trianoni borzalomról.

Sátory Károly – igazgató, Reményik-iskola
„Fordult a világ, kormányunk a mai napot a nemzeti összetartozás napjává nevezte el. Ez a név sokkal tovább mutat annál, minthogy mi most szomorúan búslakodjunk, ez többet jelent annál. Előre kell tekintenünk, a nemzetnek újra össze kell forrnia.”

A békediktátum arról határozott, hogy az ország teljes területének mintegy kétharmadát elcsatolják. Egyetlen tollvonással településeket és családokat választottak el nemcsak hazánktól, hanem egymástól is – fogalmazott ünnepi beszédében Koczka Tibor alpolgármester.

Koczka Tibor – alpolgármester
„Talán kevesen gondolnák, de ma minden negyedik magyar nem Magyarországon születik és nem a határok között éli le az életét. Minden nyolcadik iskolás pedig, aki magyarul tanul nem Maygarországon jár iskolába. Megdöbbentő és egyben gondolkodásra késztető számok ezek.”

A megemlékezés a Szent István parkban folytatódott. Az Ungaresca Táncegyüttes előadását követően Lendvai Ferenc arról beszélt, hogy történelmünk éppúgy bővelkedik fényes sikerekben, mint fájdalmas kudarcokban. A tragikus események ugyan visszavetették az országot, de a magyar nép szorgalma, élni akarása mindig diadalmaskodott és a romok helyén új haza épült.

Lendvai Ferenc – tanácsnok
„Ma ugyanazok a nemzet- és értékpusztító erők nem akarják hagyni, hogy önmagunk lehessünk. De mi a gazdasági válságot, az erkölcsi válság megszüntetésével legyőztük, életben tartjuk a nemzettudatot, mert közösség nélkül nem lehet megmaradni.”

Az AGORA Filmszínházban irodalmi est keretében Horváth Csaba, a Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke jelképesen átadta Puskás Tivadar polgármesternek a kárpátaljai, többségében magyarlakta Kisdobrony megsegítésére összegyűlt adományokat. Mint ismert, a szombathelyi városvezetők áprilisban elhatározták, hogy segítenek a sanyarú sorsú településnek, ezért az önkormányzat három millió forintot különített el erre a célra, és a közgyűlés tagjai magánemberként is támogatták a települést 10-10 ezer forinttal.