Hírek

Nemzeti érték lett a Szőlő Jövésnek Ünnepe

2019. április 24., 15:07

Borászati szempontból kiemelkedő év volt a 2018-as, és az idei is jól indul, hiszen nem tizedelte fagykár a Kőszeg környéki szőlőket. Szent György napja egy új gazdasági év kezdete is. A Szőlő Jövésnek Ünnepe több évszázados hagyomány a városban, idén pedig a Hungarikum Bizottság döntése nyomán bekerült a Magyar Értéktárba is, így nemzeti értékké vált.

Nemzeti érték lett a Szőlő Jövésnek Ünnepe

Zenével, tánccal kísérték végig a városon a hajnalban lemetszett hajtásokat és Kőszeg kultúrtörténeti kincsét, a Szőlő Jövések Könyvét. A menetet a városháza előtt a polgármester fogadta.

Huber László -polgármester, Kőszeg
A Kőszegi grófok kezdték el és a városnak a teljes léte alatt a borászat egy meghatározó gazdasági ágazat volt, és nem véletlenül volt egy fontos aktus a szőlőhajtások bemutatása és a várható termésnek a megjövendölése.

Az egykori hauerok, azaz kapások utódai, a szőlősgazdák ilyenkor beszámolnak az előző évi termésről. A 2018-as év kiemelkedő volt minőségben, mennyiségben egyaránt, és az idei is jól indul, hiszen minden hajtáson két fürtkezdemény is látható.

Láng József – elnök, Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete
Tehát minden remény megvan arra, hogy szép termést takarítsunk be, de ilyenkor április 24-én minden elmondom, hogy azért még bármit is túl korai jósolni, mert sokkal inkább meghatározza a mennyiséget és minőséget az április 24-e utáni időjárás, mint az eddigi. 34.21

A kőszegi Szőlő Jövések Könyvébe 1740-től rajzolják be ilyenkor a különböző dűlőkben begyűjtött hajtásokat. A szőlő- és bortermelésnek évezredes hagyománya van a városban. A Szent György naphoz kapcsolódó ünnep pedig nemzeti értékké vált.

V. Németh Zsolt – miniszteri biztos
Április 8-án a Hungarikum Bizottság a Magyar Értéktárba emelte a kőszegi Szőlő Jövés Ünnepét. A Magyar Értéktárba emelte, kiemelkedő nemzeti értékként. 21.35

Felavatták a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesületének új tagjait, átadták a Hölgyek Bora elismerést. A jó termésre a város borával koccintottak, a történelmi egyházak képviselői pedig áldást kértek. A Jurisics-Vár lovagtermében Németh János festőművész rajzolta be az idei hajtásokat a világhírű könyvbe, közben pedig ünnepélyesen kihirdették a megyei és nemzetközi borverseny eredményeit.