Hírek

Nem állt meg az élet a bíróságokon

2020. július 02., 13:44

Több hétig üresek voltak a tárgyalótermek, de csak látszólag állt meg az élet a bíróságokon. Nem okozott fennakadást a Szombathelyi Törvényszéken a koronavírus-járvány miatti rendkívüli ítélkezési szünet.

Nem állt meg az élet a bíróságokon

Március 15-től felfüggesztették az ügyfélfogadást és tárgyalásokat sem tartottak. Bevezették az otthonról dolgozást, a zökkenőmentes munkát könnyítette a bíróságok már korábban lezajlott informatikai fejlesztése. A rendkívüli jogrend új lehetőségeket is adott.

Kissné Réczeg Katalin Kitti - szóvivő, Szombathelyi Törvényszék
„A jogszabály büntető és polgári ügyekben egyaránt lehetőséget biztosított arra, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével fejezzen be olyan ügyeket, amelyekben egyébként tárgyalást kellett volna tartani. A halaszthatatlan eljárási cselekmények így a nyomozási bíró ülései, például a letartóztatás, továbbá polgári ügyszakban a megelőző távoltartás megtartásra kerültek a ViaVideó rendszer segítségével.”

A személyes kapcsolattartás korlátozása az ügyészi munkában sem okozott fennakadást, hiszen a szervezet elsősorban iratokból dolgozik. A veszélyhelyzet ideje alatt 250 személlyel szemben emeltek vádat, ami nem tér el lényegesen az előző év hasonló időszakától. A munkatársak és ügyfelek egészségvédelme az ügyészségen is fontos szempont volt.

Vassné Szele Adrienn – szóvivő, Vas Megyei Főügyészség
„A munka hatékonyságának és színvonalának fenntartása érdekében éltünk a kormányrendelet adta lehetőséggel, ami rendkívüli jogrendet vezetett be, ami növelte a telekommunikációs eszközök igénybevételét, illetve lehetőséget adott például olyan ügyekben büntetővégzés meghozásának indítványozására, amire eddig nem volt lehetőség. Ilyen például a 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő ügyek.”

Vas megyében a tárgyalások már június elején, a veszélyhelyzet megszűnése előtt újraindultak. A járvány miatt elmaradt perek ütemezése folyamatos.