Hírek

Négy tó környezete újul meg a "Horgászturisztikai fejlesztések Vas megyében" programban

2020. szeptember 25., 21:57

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 136 és fél millió forintot nyert a megvalósításra. A máriaújfalui Hársas-, a vasvári Csónakázó-, a Celldömölki-tó és az Abért-tavak körül végeznek jóléti fejlesztéseket. Csütörtökön Vaskeresztesen rendezték a projektnyitót.

 

Négy tó környezete újul meg a Horgászturisztikai fejlesztések Vas megyében programban

Az elmúlt három évben már lebonyolított egy hasonló fejlesztési programot a szövetség, akkor 110 millió forintból nyolc tó környezete újult meg. Horgászhelyeket alakítottak ki, padokat, asztalokat, tűzrakóhelyeket telepítettek, utakat hoztak rendbe, hogy a pecások komfortosabb környezetben hódolhassanak szenvedélyüknek. A mostani pályázati projekt is hasonló célokat szolgál, négy helyszínen valósul meg jóléti beruházás.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
"Szeretnénk a jóléti elemeket bővíteni a tavak partján, vagy ahol nincsen, ott hiánypótló módon újakat létesíteni. Illetve vannak olyan út- és horgászhely problémák, amelyeket meg kell újítani, javítani, hogy azok kulturált és szebb környezetet adjanak minden horgásznak és oda látogató turistának."

A horgászturizmus dinamikusan fejlődő ágazat - mondta el V. Németh Zsolt miniszteri biztos, aki üdvözölte, hogy a megye egyenletesen részesedik a TOP-forrásokból. A vasi horgászközösség létszáma idén rekordot döntött, meghaladja a 11 ezer főt.

Majthényi László - elnök, Vas Megyei Közgyűlés
"Remélem, hogy újabb embereket, helyszíneket bevonva a projekt megvalósulásával a Vas megyei horgászok összefogása még eredményesebb lesz."

A lukácsházi Abért I-es és II-es tó sok kirándulót vonz, és népszerű versenyhelyszínként szolgál a horgászok számára, a kényelmi elemek azonban eddig hiányoztak. Most rendezvényteret és parkolót alakítanak ki, illemhelyet, padokat, asztalokat, szalonnasütőket, helyeznek el a tó körül, és utat is javítanak mintegy 21 millió forint értékben. (projektnyitó) Hasonló beruházás valósul meg a többi három helyszínen: a celldömölki tóhoz játszóteret is telepítenek, a vasvári Csónakázó-tó körül rendbe hozzák a sétányt és szelektív hulladékgyűjtő szigetet helyeznek el, továbbá akadálymentes horgászhelyet alakítanak ki. (Pecatúra projektmappa/200317pecatura/haltelepites 20:59-től Hársas-tó) A Hársas-tónál fejlesztik a villamos-hálózatot és turisztikai kamerát szerelnek fel. A megvalósítás határideje jövő év vége.