MNB
MNB - 2

Hírek

Napkollektorok telepítésére pályázhat a lakosság

2011. november 08., 23:32

A közel három hete megnyitott keretből 800 ezer forintot nyerhetnek a családi házak tulajdonosai és a társasházak. A melegvíz előállítására és fűtéskiegészítésre használható napkollektorokkal a korábbi költségeknek akár 75 százaléka is megtakarítható.

Napkollektorok telepítésére pályázhat a lakosság

Egy komplex fejlesztés részeként április végén szereltek fel napkollektorokat a szombathelyi tűzoltóság épületére. A kazánok és radiátorok cseréje mellett ezzel is költséghatékonyabbá akarták tenni a rendszert. Május óta teljes kapacitással működik, ezek a táblák biztosítják a melegvíz ellátást.

A költségek 75 százalékát tudják így megtakarítani.

Egyed László - kiemelt főelőadó, Szombathely Város Tűzoltósága
"Karbantartásmentes, az elmúlt fél évben semmilyen gond, probléma nem merült fel, csak az előnyeit élvezhetjük."

Az Új Széchenyi Terv zöld beruházásokat támogató pályázatán mintegy 3 milliárd forintos keretből nyerhetnek támogatást napkollektor telepítéshez a magánszemélyek és a legfeljebb 12 lakásos társasházak. A beruházás költséginek feléhez, vagy maximum 800 ezer forinthoz lehet így hozzájutni. Napkollektort felszerelni kis- és nagy felületeken is megéri, különbség a megtérülési időben van.

Bogáti András - ügyvezető, Varga Szolár Kft.
"Megtérülési idő 7 év körül, de ez függ attól, hogy mennyi melegvizet használunk, mennyit fűtünk. Egy hól megtervezett rendszer előbb is megtérülhet."

Szakemberek szerint a napkollektorok telepítését megelőzően érdemes energia tanúsítványt kérni a lakásról. Régi házaknál akkor igazán hatékony a beruházás, ha nyílászárócserével és szigeteléssel is együtt jár. A pályázat iránt nagy az érdeklődés, év végéig, vagy a keret kimerüléséig lehet az igényléseket benyújtani.