MNB
MNB - 2

Hírek

Nagyvállalat támogatja a programozó diákokat

2019. december 10., 14:59

Önvezető autók, robot portások és robot rendőrségi kutyák – egyre több helyen és szakterületen alkalmazzák már a mesterséges intelligenciát. De a hétköznapi életben sem megkerülhető a digitális írástudás. Három iskola összesen 12 diákja tanulhat egy évig a programozó suliban az egyik szombathelyi autóipari nagyvállalat támogatásának köszönhetően.

Nagyvállalat támogatja a programozó diákokat

Apró robotok követik a meghatározott útvonalat, pakolnak és hangot is adnak – a szombathelyi programozó suliban mutatták be az itt folyó munkát azoknak a szülőknek és gyerekeknek, akik az egyik szombathelyi nagyvállalat támogatásával tanulhatnak robotikát egy tanéven keresztül. A heti egyszeri oktatás már megkezdődött.

Szalai Bálint tanuló, Dési Huber István Általános Iskola
„Megtanultuk, hogy a robottal hogyan kövessünk vonalakat, hogyan adjunk ki vele egy adott színnél hangot, szerintem ez azért jó, mert a további éveimben jó lesz, továbbtanulásnál is valószínűleg erre szükségem lesz, hogy tudjak programozni.”

Udvardi Gergely Balázs – tanuló, Váci Mihály Általános Iskola
„Szeretek gépezni, és meg szeretném tanulni a programozást, mert ha informatikusnak megyek, akkor tudjam ezeket használni majd.”

A Dési, a Derkovits és a Váci iskolákból négy-négy diák tanulhat most robotikát anélkül, hogy ez a családok költségvetését terhelné.

Udvardiné Kovács Ágnes
„Ez egy nagyon kiváló lehetőség mind az iskolák, mind a diákok számára, hiszen tényleg már bárhol nézzük, a robotika, az informatikának olyan térhódítása van, hogy enélkül már a mindennapi életben nem lehet meglenni.”

Az autóipari nagyvállalat és a programozó suli együttműködése tavaly kezdődött, a cég a Digitális Tudásért Alapítványon keresztül most második alkalommal támogatja a tehetséges gyerekek képzését.

Kopfensteiner Eszter – HR-vezető, Aptiv
„Ha már most van érdeklődés, affinitás, ami erre a pályára tereli őket, az nyilván nekünk is jó, mert egyszer csak megnőnek és olyan gondolkodás módjuk lesz, meg olyan tudásuk, ami abszolút belevág a cégünk profiljába.”

Szombathelyen négy éve indult és egyre népszerűbb az élményalapú módszert alkalmazó programozó suli.

Németh Zsolt – tulajdonos, Logiscool Szombathely
„Mindig törekedtünk arra, hogy ne csak olyan jussanak hozzá ehhez a lehetőséghez, akik ezt pénzügyileg megengedhetik maguknak, hiszen a programozás, a robotika nagyon széles körű lehetőséget ad.”

A nagyvállalat a tanév végén - a tavalyihoz hasonlóan – gyárlátogatás keretében mutatja meg a kis programozó tanoncoknak, milyen munkahely várhat rájuk, ha ezt a pályát választják.