MNB - 2
MNB

Hírek

Nagyszabású gálával ünnepelte 100. születésnapját a Kanizsai Dorottya Gimnázium

2017. november 20., 16:37

 Volt és jelenlegi diákok adtak verses, zenés, táncos műsort a művelődési- és sportházban. A rendezvény keretében felavatták az intézmény zászlaját is.

Nagyszabású gálával ünnepelte 100. születésnapját a Kanizsai Dorottya Gimnázium

1917. szeptember 13-án kezdődött meg a tanítás a mai Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. Először csak leányokat, az 1964/65-ös tanévtől már fiúkat is tanítottak itt. Az egykori igazgatóhelyettes máig jó szívvel gondol arra a több mint három évtizedre, amit az iskolában eltöltött.

„Az iskola arról volt mindig igazán híres, hogy rendkívül magas kulturális, művészeti munka folyt. Az énekkar, az irodalmi alkotások megelevenítése és a képzőművészeti kiállítások mind arról szóltak, hogy a kanizsai a művészetek úttörője”

Volt és jelenlegi diákokkal telt meg a sportház. Többen zenés, táncos, verses műsort adtak, és az ELTE rektora is megosztotta emlékeit egykori iskolájáról.

Borhy László – rektor, ELTE
„A KDG-nek olyan híre volt, mint humán gimnázium. Ez nemcsak abban nyilvánult meg, hogy nyelveket oktatott nagy óraszámban, nyelvtagozatos gimnázium volt, vagy a hangsúlyt inkább a történelem, irodalom, költészet tanítására helyezte, hanem abban is, hogy a tanárai humánusak voltak.”

Puskás Tivadar polgármester arról beszélt, hogy a névadó Kanizsai Dorottya példakép magyarságból és emberségből.

„Méltó a névadó e szellemiségre, mit úgy hívunk, hogy kanizsais szellemiség”

A polgármester Szombathely városának emléklapját adományozta az iskola igazgatójának. Módos Tibor beszédében felelevenítette az intézmény elmúlt száz esztendejét. Kiemelte: a történelem vérzivataros időszakában döntöttek úgy, hogy iskolát alapítanak Szombathelyen.

Módos Tibor – igazgató, Kanizsai Dorottya Gimnázium
„Én úgy gondolom, hogy jó döntést hoztak és büszkék vagyunk arra, hogy ebben a 20. századi rettenetes időszakban ez a gimnázium tudott mindig olyat alkotni, amellyel biztosította létét, szükségességét.”

A gálaműsor keretében felavatták a 100 éves iskola zászlaját is.