Hírek

Nagy kihívás lekötni az otthon maradt gyermekek figyelmét

2020. április 02., 20:46

Autópályából golyópálya, játék a ruhaszárítóval és a csipeszekkel - kreatív ötletek a legkisebbeknek. A bölcsődékben és óvodákan elrendelt rendkívüli szünet miatt a gyerekek többsége most otthon van, figyelmüket lekötni pedig nagy kihívás a szülők számára.

Nagy kihívás lekötni az otthon maradt gyermekek figyelmét

Balázs hároméves kisfiával egy panellakásban tölti napjait, ami néha bizony nem egyszerű.

Krupár Balázs
"A kisfiam eléggé energiaigényes ... ezt fenntartani."

"Készültem nektek a következő két hétre egy új mesével."

Az óvónők nem hagyják magukra a szülőket, az online térben tartják velük a kapcsolatot.

Molnár Anikó - óvodavezető, Gazdag Erzsi Óvoda
"Feltöltenek minden olyan tartalmat, amelyek a gyermekek fejlődését segítik. Megosztják heti terveiket, ajánlást téve a szölőknek az otthoni tevékenykedéshez, játékhoz, instrukciókkal látják el őkt, miként beszélgessenek a kicsikkel."

Videókat tesznek közzé a zárt szülői facebook-csoportokban olyan versekkel, mesékkel, amelyek normál esetben az oviban hangoznának el.

Kónyáné Tornai Ágnes - óvónő, Táplánszentkereszt
"Egy kis vityilló áll a mezőn, odaszállt hozzá egy fényeske legyecske, és bekopogtat. Kis kunyhó, vityilló? Ki lakik a vityillóban?"

Évszakhoz illő verseket, dalokat is megosztanak a családokkal nap mint nap.

"Én kis kertet kerteltem, bazsarózsát ültettem."

Ötleteket adnak, mit érdemes gyakorolni az iskolába készülő nagycsoportosokkal, és a szülők otthoni mozgáshoz, kézműveskedéshez is kapnak tippeket: a víz világnapja környékén például papírhalacskákat készíthettek a gyerekek odahaza, de tavaszi virágokat is lehet hajtogatni, ragasztani.

"Ki kell tapogatni, hol a megszáradt festék."

A festegetést pedig minden gyerek szereti.

Krizsán Zsuzsanna
"A mai feladatunk a festegetés volt, egy tavaszi képet kellett elkészíteni. Elszabadult a gyerekek kreativitása, akrilfestéket használunk, nagyon lekötötte őket, már vagy fél órája művészkednek, és meg is születtek az első alkotások."

Bár a végeredmény nem éppen tavaszi hangulatú kép lett, a gyerekek élvezték a házi kézműveskedést. Az elkészült művek fotóit a szülők feltölthetik a közösségi oldalakra, így az óvónők láthatják, mit dolgoztak aznap a gyerekek. Az óvónők azt mondják, semmi sem kötelező, és a szabad játék a legfontosabb.