Hírek

Múzeumpedagógia az online térben

2021. január 14., 20:43

A járvány kezdete, és a kulturális intézmények tavaly márciusi bezárása óta mintegy 100 videófelvételt tettek közzé közösségi oldalukon a szombathelyi múzeumok. Ezek egy részét kifejezetten gyerekeknek készítették a munkatársak, így pótolják az óvodai-iskolai csoportok számára szervezett foglalkozásokat.

 

Múzeumpedagógia az online térben

Mint azt Kiss Ernő Csaba restaurátortól megtudtuk, a Savaria Múzeum régészeti kiállításában szereplő Szent Márton-alakos kályhacsempét több, ugyanezen ábrázolással ellátott csempe töredékeiből sikerült restaurálnia.

Az egykori szombathelyi várról és az onnan előkerült Szent Márton-ábrázolásról szól a Savaria Múzeum helytörténeti kisfilmje, amely diákoknak készült. A járvány miatt az intézmény nem látogatható, iskolai csoportokat sem fogadhatnak, a foglalkozások mégsem szünetelnek, csak átkerültek az online térbe. A múzeumpedagógusok a közösségi oldalakon tartják a kapcsolatot a különböző korosztályokkal és a tanárokkal. A többi múzeum is a saját profiljának megfelelő tartalmakkal színesíti az oktatást. A Szombathelyi Képtár munkatársa éppen a következő kreatív foglalkozást készíti elő, amelynek a gyűjteményükben fellelhető Dürer-metszet lesz a témája.

Bodorkós Orsolya - múzeumpedagógus, Szombathelyi Képtár
Én egy Képtár LEG-sorozattal próbálom elérni a kicsiket, a nagyokat, felnőtteket, hogy megismerjék az ikonikus vagy a nagyon híres munkáinkat vagy a legtöbbet utaztatott, kölcsönkért munkáinkat, van-e pl. Dürer Szombathelyen, melyik lehet a legikonikusabb munka, mely műtárgyak voltak és mely városok, ahova kiállításra eljutottak az elmúlt 30 évben a munkáink.

A Savaria Múzeum YouTube-csatornáján minden korábbi videó elérhető. A Smidt Múzeum kisfilmjei  az állandó és az időszaki kiállítás témájához kapcsolódnak: a gyerekek ékszert készíthetnek (YouTube: Készíts ékszert római mintára!) vagy akár linzert is süthetnek a segítségükkel. Az Iseum videói az ókori savaria történetével, (YouTube: Silvanus színre lép) egyebek mellett a Pannóniában egykor népszerű Silvanus istennel és emlékeivel ismertetik meg a gyerekeket.  

Czenki Zsuzsanna - általános igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
Azzal a céllal készítettük ezeket a kis videókat, hogy akár most, akár a későbbiekben be lehessen építeni a tananyagba. 02:33 a kicsiknek főleg játékos feladatok, kézműves foglalkozások, nagyobbaknak inkább ismeretterjesztő videókat készítettünk.

A Savaria Múzeum és tagintézményei a járvány miatt tavaly az évente szokásos 600 foglalkozásnak csak egyötödét tudták megtartani. A nyári táborokat még éppen megrendezhették, de az év nagy részében nem fogadhattak csoportokat. (200716regesz_tabor) Pedig a múzeumpedagógiai foglalkozások igen népszerűek, ezeken évente 15-17 ezer látogatást regisztrálnak az óvodástól a középiskolás korosztályig.