Hírek

Múzeumok éjszakája - 2011

2011. június 27., 15:19

Idén is óriási sikerrel zárult a Múzeumok Éjszakája programsorozat. Látogatók százai fordultak meg Szent Iván éjjelén Szombathely két múzeumában és a levéltárban. Ezúttal a mágia, a boszorkányság világába kalauzolták el az érdeklődőket. Mindhárom intézményben rekordszámú látogató váltott jegyet.

Múzeumok éjszakája - 2011

Számos program várta az érdeklődőket a múzeumok éjszakáján. A Savaria Múzeumban több helyszínen, különböző foglalkozásokkal, előadásokkal várták a látogatókat. Szavazhattak arról is, léteznek-e  boszorkányok. A többség - főként a gyerekek - hisznek a boszorkányokban.


Breznovits Karola
"Anya egyszer olyan mesét mesélt, ami teljesen boszorkányokról szólt, és   attól elkezdtem egy kicsit félni, de utána már nem féltem annyira."


A könyvtárszobában boszorkánykönyvet készíthettek a gyerekek.

Simon Viktória
"Az elejére ilyen természetesebbnek kinéző anyagokat ragasztottunk, mert az olyan boszorkányos. A belsejében vannak szabad képek, és feladatok. Ez itt egy boszorkánypogácsa recept."


Nem volt véletlen a boszorkányos témaválsztás, hiszen idén éppen Szent Iván éjjelére esett a múzeumok éjszakája.

Szommer Ildikó igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
Ez alkalmas a mágiára, misztériumokra. Azt tartják, hogy ilyenkor születnek a csodák, ilyenkor bármi megtörténhet, amit az ember szeretne. Viszont az ártó, gonosz szellemeket távol kell tartani, köztük például a boszorkányokat is.


Idén is megnyílt a vármegyei börtön a látogatók előtt. Ezúttal boszorkányégetésre készülődtek.

De az érdeklődők megtekinthették az irattárat, és érdekes előadásokat is hallgathattak. Az emberek többsége kihasználta, hogy ezen az éjszakán Szombathely három kiállítóterét egy belépőjeggyel lehetett látogatni. Így részt vehettek egy totóban is, melyre a válaszokat az intézményekben találhatták meg.

A Smidt Múzeumban megsimerkedhettek a díszmagyar történetével, és a kisebbek régi ruhákat ölthettek magukra. De életre kelt a villamos is, melyben ezúttal Sztranyák Zsófia grafikusművész alkotásait állították ki.