Hírek

Művészeti előadás a Szűrcsapó oviban

2014. október 22., 19:21

Platthy István művészetterapeuta, rajztanár, országos gyermekvédelmi szakértő volt szerdán a Szűrcsapó Óvoda vendége. A sokoldalú szakember nevelőknek és szülőknek tartott előadást.

Művészeti előadás a Szűrcsapó oviban

Vidám gyermekrajzok a falakon és a függönyökön, őszi termések minden szobában. A Szűrcsapó óvodában hangsúlyt helyeznek a nevelők a művészeti ágak megismertetésére és a hagyományok ápolására is. Platthy István művészetterapeuta mindkét törekvést rendkívül fontosnak tartja, hiszen, mint mondja, mesterséges világban élünk, egyre inkább elszakadva a természettől és annak ősi rítusaitól.

Platthy István, művészetterapeuta
A modern pszichológia egyre inkább azt mondja, hogy egy rítushiányos világ megbetegíti a társadalmat. A fiatalok nem bírják ki rítus nélkül, és mivel a felnőtt társadalomtól ezeket a mintákat nem kapják meg, ezért megteremtik a saját rítusaikat és ezt akár úgy hívják, hogy kábítószeres létezési mód.

A Szűrcsapó óvodába járó kicsik azonban megkapják mindazt a tudást, amelyet gazdag néphagyományainkból meríthetnek a szakemberek, s amelyek átadása nem pusztán kötelesség, de öröm is, véli az intézmény vezetője.

Surányiné Palkó Eleonóra, óvodavezető
Ezek a hagyományok - nyilván tiszteletben tartva az életkort, mert hiszen nem mindegy, hogy óvodáskorban mit próbálunk behozni, és tiszteletben tartva, hogy mik a lehetőségeink - ezek a gyerekek érzelmi életét, és tovább megyek, bízom benne, hogy a szülőkét is gazdagítja.

Az óvoda szakértő vendégétől - aki a Pécsi Gyermekotthon igazgatója is - nem pusztán a hagyományok fontosságáról, de a művészetterápia jelentőségéről és a gyermekvédelem aktuális kérdéseiről is hallhattak az érdeklődő nevelők és szülők.