MNB
MNB - 2

Hírek

Műszaki szolgáltató bázist és utat avatott a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

2011. október 11., 16:41

Összesen több mint 500 millió forintból építették meg Szombathelyen a Saághy István utcában a speciális igényeket is kiszolgáló műhelycsarnokokat, valamint elkészült a Kőszegi Hegységben a Velemet és a Hörman forrást összekötő erdészeti feltáró út.

Műszaki szolgáltató bázist és utat avatott a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

A beruházás 90 %-át a cég saját forrásból állta, a fennmaradó részt pedig állami támogatásból valósították meg.

Vas megye területének 30 %-a, mintegy 100 ezer hektár az erdő. Ennek közel fele állami, ezt a 47 ezer hektárt műveli a Szombathelyi Erdészeti Zrt. A cég 500 alkalmazottal, több száz vállalkozóval, jövőre pedig még 350 közfoglalkoztatottal és speciális gépekkel végzi feladatát.

Vadászkürtszó jelezte ma az ünnepet. Elkészült a több száz négyzetméteres műszaki szolgáltató bázis.

"A magas színvonalú erdőgazdálkodás a biológiai ismereteken kívül magas színvonalú műszaki hátteret is igényel."

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára avatóbeszédében kiemelte, a speciális erdőművelő gépek javítására nem szakosodtak a szolgáltatók, ezért ezt az erdészetnek magának kellett megoldania. Az állami cég nettó 330 millió forintból hozta létre a korszerű, daruval is ellátott szerelőcsarnokot, lakatos- és villamos műhely is helyet kapott az épületben.

Bugán József vezérigazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
A fa kitermelését követően míg az olyan helyre nem érkezik, míg feldolgozható, értékesíthető, a két pont között speciális gépekkel tudunk dolgozni, ezek javítása folyik ebben a műhelyben.

A kivitelezésnél nagy figyelmet fordítottak a munkaegészségügyre és a környezetvédelemre is. Az államtitkár szerint ezzel a beruházással a térség gazdaságát is erősítik.

Dr. Kardeván Endre államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium
Előbbre kell mennünk. Az erdészet pedig egy olyan ága a vidékfejlesztésnek, Magyarországnak, ami nagyon fejlődőképes, és nagyon nagy szükség van rá. Akár a természetvédelmet, akár a környezetvédelmet vesszük alapul, vagy a fakitermelést, erdőtelepítést nézzük.

Az erdészet munkáját és a turizmust is segíti a Velem és a Hörmann forrást közötti út felújítása, amelyet központi támogatással de nagyrészt saját forrásból, mintegy 200 millió forintból készített el a Szombathelyi Erdészeti Zrt.