MNB - 2
MNB

Hírek

Mobilis Interaktív kiállítás

2018. május 18., 14:47

Tudományos barkácsolás, kipróbálható kísérletek, LEGO-robot bemutató – többek között ilyen szórakoztató és interaktív programokkal várja pénteken és szombaton a pályaválasztás előtt álló általános iskolásokat és a családokat az ELTE szombathelyi Európai Dokumentációs Központjában. A cél, hogy minél többen válasszák a műszaki pályát.

Mobilis Interaktív kiállítás

Az interaktív kiállítás tűzcsóvával és hangrobbanással csábítja a helyszínre az érdeklődőket.

100 fokos, forrásban lévő víz és -200 fokos nitrogén kölcsönhatását mutatták a Győrből érkezett Mobilis Interaktív kiállítás önkéntesei az érdeklődőknek.

A diákok megtudhatták például miként működik ez az elektromos motor, mi tartja a levegőben a kislabdát, a lebegő mágnesvasút szerelvényei pedig az elektromágnesek segítségével száguldanak. Egy tablettel irányíthatták a legóból épített robotokat is.

Somogyi Rezső – tanuló, Dési Huber István Általános Iskola
„Gép és informatika kell hozzá, és engem az nagyon érdekel.”

Horváth Adrián – tanuló, Dési Huber István Általános Iskola
„Elég sok mindent láttam, főleg fizikával kapcsolatos dolgokat. A legjobban ez a legóból készült programozható jármű tetszett.”

Puskás Tivadar - polgármester
„Egy városnak a jövője mindig attól függ, hogy milyen az oktatása”

Szombathelynek fontos, hogy piacképes tudást tudjanak nyújtani az oktatási intézményei – mondta Puskás Tivadar polgármester. A kiállítás, amely a műszaki és természettudományos képzésekre irányítja a figyelmet, a Vas Megyei Mérnöki Kamara meghívására érkezett Szombathelyre.

Nádor István - elnök, Vas Megyei Mérnöki Kamara
„Az mindenek fölött való, hogy legyen mérnök utánpótlás, ennek érdekében valahogy közel kell kerülnie a műszaki és természettudományhoz a gyerekeknek, de az iskola nem mindig alkalmas terepe ennek talán. Mi egy más módszert szerettünk volna választani.”

A kétnapos tudományos kiállításnak az ELTE Savaria Egyetemi Központ Európai Dokumentációs Központja ad helyet.

Németh István – rektorhelyettes, ELTE SEK
Az a probléma, hogy az oktatásunkban olyan módszereket követünk, amelyek a mai fiatalok igényeihez és érdeklődéséhez nem igazodnak. Ez a kezdeményezés a SEK-en végbemenő módszertani és pedagógusképzési módszerváltásunknak az egyik előszele is.

A programon bemutatkozik az egyik szombathelyi nagyvállalat is. A kiállítás szombaton is várja a családokat.