Hírek

Mobil kamerákat is használ mostantól a közterület-felügyelet Szombathelyen

2014. július 22., 18:13

24 darab, egyenruhára csiptethető kis szerkezetet szereztek be, amelyek a szabálysértőkkel szembeni intézkedésekről készítenek kép- és hangfelvételt. A mobil kamerákat ma a sajtó munkatársainak is bemutatták.

Mobil kamerákat is használ mostantól a közterület-felügyelet Szombathelyen

Ilyen mobil kamerákat használnak ezentúl a városban járőröző közterület-felügyelők és a külterületeket vigyázó mezőőrök. Az egyenruhára rögzíthető eszközök jó kép- és hangminőségben készítenek felvételeket, kézi vezérléssel lehet ki-be kapcsolni őket, üzemidejük 3,5 óra. A szabálysértőkkel szembeni intézkedésről készülnek majd felvételek. Ezeket nyolc napig megőrzik a központban.

Varsányi Péter - igazgató, Szombathelyi Közterület-felügyelet
"A közterületfelügyelői intézkedések jogszerűségének és szakszerűségének a bizonyítására szolgálnak ezek a felvétele, de nem szabad elfeledkezni a kamerák preventív hatásáról sem. A tesztelésnél is kiderült, hogy az állampolgárok sokkal visszafogottabban viselkednek, ha tudják, hogy róluk kép- és hangfelvétel készül."

Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a közterületek biztonságára, hiszen egy város számára a biztonság az egyik legnagyobb érték - mondta a sajtótájékoztatón Puskás Tivadar polgármester.

"Hogyha egy településről azt mondják, hogy biztonságos, mindenki jó szívvel gondol arra a helyre, és mindenki bártan, nyugodtan odamehet."

A telepített térfigyelő rendszer is bővül a közeljövőben. A Szűrcsapó utcai szolgáltatóházhoz például 1,3 millió forintból szerelnek fel kamerát a randalírozók megfékezésére - mondta el Horváth Csaba.

Horváth Csaba - elnök, Bűnmegelőzési Bizottság
"Térfigyelő kamerarendszer is folyamatos bővítésre kerül, és a korábbi öt helyett ősszel már 20 kamera fogja figyelni a város közterületeit."

A közterület-felügyelet jogkörének növekedésével az eszközparkja is folyamatosan bővül: két szolgálati járművet és két robogót szereztek be nemrégiben, Hende Csaba országgyűlési képviselő felajánlásaként pedig már egy éjjellátó távcsövet is használhatnak. A mobil kamerák a vidéki városok közül elsőként Szombathelyen állnak szolgálatba, a beruházásra 621 ezer forintot költöttek.