Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Mintegy két tucatnyian vettek részt a Huszár úti laktanya-bejáráson

Adásban volt: 2017. május 17.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A romos épületek főként a fotósokat mozgatta most meg - a szakmai és történeti előadások közben fényképezték a ritkán megtekinthető épületeket. A terület hasznosítása azonban még várat magára.

Második alkalommal nyílt meg a Huszár úti laktanya területe az érdeklődők előtt: az EU által finanszírozott URBACT projekt keretében keresik az újrahasznosítás lehetőségét a civilek és a szakemberek közösen. A mostani állapotukban ezeket az épületeket tilos látogatni - így csak  ilyen kivételes alkalmakkor  lehet bejárni az egykori katonai terepet.

Erdős Zoltán - fotós
“Huszonsok éve így áll üresen, elhagyatottan, és vannak benne jó fotóstémák. És igazából az is érdekel, hogy mi lesz ennek a sorsa, mert most már tényleg hosszú ideje itt áll a város - most már - közepén, kihasználatlanul és elhanyagoltan.”

A műemléki hatóság ez év elején megszüntette a huszár laktanya hátsó részének műemléki védettségét - ezzel a terület hasznosítása is könnyebbé vált. Lőszermaradványok sem lehetnek már a területen.

“Volt a tűzszerészeti vizsgálat, azt kétszer hajtottuk végre a honvédséggel. Egyszer olyan 30-40 centiméter mélységig, másodszor pedig egy méter húsz centiig vizsgálták át a területet.”

Parkosítás, közösségi tér, lakótelep, gyár és - a sok és erős betonozott felület miatt - repülőtér kialakítása is szóba került a hasznosítási lehetőségek között. Más városokban ezzel kapcsolatban már  vannak tapasztalatok: a szervezet velük is felvette már a kapcsolatot.

Polgár Tibor - koordinátor, Huszár Laktanya Támogatócsoport
“Azt próbáljuk összegyűjteni, hogy milyen ötletek lehetnek, ezek megvalósítását a városban ki az, aki magára tudná vállalni, a megvalósítást, a működtetést. És hogyan tudnának ezek ezen a húsz hektáron elhelyezkedni: mi lenne jó, hogy lenne jó.”

Aki csatlakozni szeretne a projekthez, legkönnyebben a Facebookon teheti meg, a “Huszárlaktanya Újratöltve” című oldalon.

2017. május 17.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében