Hírek

Mintegy két tucatnyian vettek részt a Huszár úti laktanya-bejáráson

2017. május 17., 16:42

A romos épületek főként a fotósokat mozgatta most meg - a szakmai és történeti előadások közben fényképezték a ritkán megtekinthető épületeket. A terület hasznosítása azonban még várat magára.

Mintegy két tucatnyian vettek részt a Huszár úti laktanya-bejáráson

Második alkalommal nyílt meg a Huszár úti laktanya területe az érdeklődők előtt: az EU által finanszírozott URBACT projekt keretében keresik az újrahasznosítás lehetőségét a civilek és a szakemberek közösen. A mostani állapotukban ezeket az épületeket tilos látogatni - így csak  ilyen kivételes alkalmakkor  lehet bejárni az egykori katonai terepet.

Erdős Zoltán - fotós
“Huszonsok éve így áll üresen, elhagyatottan, és vannak benne jó fotóstémák. És igazából az is érdekel, hogy mi lesz ennek a sorsa, mert most már tényleg hosszú ideje itt áll a város - most már - közepén, kihasználatlanul és elhanyagoltan.”

A műemléki hatóság ez év elején megszüntette a huszár laktanya hátsó részének műemléki védettségét - ezzel a terület hasznosítása is könnyebbé vált. Lőszermaradványok sem lehetnek már a területen.

“Volt a tűzszerészeti vizsgálat, azt kétszer hajtottuk végre a honvédséggel. Egyszer olyan 30-40 centiméter mélységig, másodszor pedig egy méter húsz centiig vizsgálták át a területet.”

Parkosítás, közösségi tér, lakótelep, gyár és - a sok és erős betonozott felület miatt - repülőtér kialakítása is szóba került a hasznosítási lehetőségek között. Más városokban ezzel kapcsolatban már  vannak tapasztalatok: a szervezet velük is felvette már a kapcsolatot.

Polgár Tibor - koordinátor, Huszár Laktanya Támogatócsoport
“Azt próbáljuk összegyűjteni, hogy milyen ötletek lehetnek, ezek megvalósítását a városban ki az, aki magára tudná vállalni, a megvalósítást, a működtetést. És hogyan tudnának ezek ezen a húsz hektáron elhelyezkedni: mi lenne jó, hogy lenne jó.”

Aki csatlakozni szeretne a projekthez, legkönnyebben a Facebookon teheti meg, a “Huszárlaktanya Újratöltve” című oldalon.