Hírek

Mintegy 70 millió forintból korszerűsítik a református parókiát

2019. április 24., 15:08

A munkálatok az épület külső és belső részét is érintik: teljesen átalakul, még bővülhet is a ház. A lelkész család várhatóan május végén költözhet vissza a most felújítás alatt lévő épületbe.

Mintegy 70 millió forintból korszerűsítik a református parókiát

Egy toldaléképületet alakítanak ki a református parókián, ezzel egy új szobával bővül az épület. Ottjártunkkor a födémbetonozás zajlott. A munkálatok tél közepén kezdődtek - a kivitelező szerint május végére végeznek a korszerűsítéssel.

Kiss Róbert Tamás - ügyvezető - INDA Nyugat Kft.
“Ez egy komplett felújítás ,ami tartalmazza a korszerűsítést, gépészet, villany, alapszereléseket és ennek a kiegészítő munkáit, az épület víz elleni védelmét, szigetelését, külső hőszigetelést, födémszigetelést, a tető rendberakását.”

Belül a nyílászárók és vizesblokkok is megújulnak. A parókia felújítását az állam közel 40 millió forinttal támogatta.

Krizmanics István - projektmenedzser
“Bruttó 70 millió forintos költségvetéssel számolunk, és ugye a támogatás miatt ez közbeszerzésköteles volt, és folyamatos kontrolling kell a fejlesztés megvalósításában, ezért vagyok én itt.”

Az önerőt a helyi református gyülekezet biztosítja - mondta el Krizmanics István. A projektmenedzser adakozásra buzdította a híveket, hiszen a bauhaus stílusú épület korszerűsítése közös érdek. A parókia 1934-ben épült, azóta nem újították fel még gépészetileg sem.

Jakab Bálint - református lelkész
“A falak felvizesedtek, penészedtek könyveink, nem lehetett itt élni, illetve a padló az szét volt rohadva a parketa, a homokot meg lehetett fogni, a ház szigetelése nagyon rossz volt, nedvesedett, szükséges volt megcsinálni, felülről is elvégezni, mert amikor nagy esők voltak, akkor fentről is ázott.”

Az épületben most nem laknak - a munkálatok miatt a lelkészcsalád albérletben él addig, amíg beköltözhetővé válik a parókia.