Hírek

Mikroelektronikai laborral gazdagodott a Puskás Tivadar Szakgimnázium

2016. október 26., 16:35

Mikroelektronikai labort adtak át a Szombathelyi Műszaki Centrum Puskás Tivadar Szakgimnáziumában. Az új szaktanterem többek között az automatikai, mechatronikai technikusok, valamint villanyszerelők és közlekedésautomatikai műszerészek képzésében játszik fontos szerepet.

Mikroelektronikai laborral gazdagodott a Puskás Tivadar Szakgimnázium

360 fokban elfordítható kamerák, telefonközpont, kétzónás kombinált vezérlőpult hő- és füstérzékelőkkel, - többek között ezek az eszközök is megtalálhatóak az új laborban, ahol már nemcsak analóg, hanem digitális áramköröket is kiépíthetnek a tanulók.

Hegedüs Sándor - igazgatóhelyettes, Műszaki Szakképzési Centrum
"Célunk az volt, hogy a tanterem kihasználtsága 40-50 százalékról 80-90 százalékra emelkedjen, továbbá, hogy egy tanteremben az elméletet és a gyakorlatot ugyanaz a szaktanár, ugyanazokkal a diákokkal meg tudja valósítani."

A labor kialakításának és az új eszközök beszerzésének összértéke mintegy 30 millió forint. Utóbbiban jelentős részt vállalt az egyik szombathelyi vállalkozás.

Cvitkovics László - ügyvezető igazgató, Castrum Sec Kft.
"Olyan gyengeáramú rendszerek és azok kiegészítő rendszereivel járultunk hozzá, ami a mai villamosság rendszereinek lassan 50 százalékát kitevő gyengeáramú rendszerek családjaiból való és szeretnénk minél jobban megismertetni a tanuló gyerekekkel, hogy a gyengeáramnak milyen szépségei vannak."

Az iskola az utóbbi 10 esztendőben évi 30-35 millió forintot fordított fejlesztésre. A mikroelektronikai labor hozzájárulhat a jövő gépészmérnökeinek kineveléséhez is.

Horváth Béla - intézetigazgató, SEK Savaria Műszaki Intézet
"Kell ez, kell ez azért, mert akkor lesz megfelelő számú szakemberünk, ha ilyen helyeken tanulhatnak. Úgy gondolom, hogy ez a labor akár a gépészmérnök-képzésünket is tudja segíteni, tekintettel arra, hogy ott is van 4-5 elektromos tantárgy, amelyeknek a laborháttere nálunk még nincs meg, tervek ugyan vannak, de hogy pontosan mikor valósul meg, az még 1-2 év kérdése lehet."

A Műszaki Szakképzési Centrum az utóbbi időben a nemzetgazdasági minisztérium több pályázatán is nyert. Ez azt jelenti, hogy a jövőben közel 370 millió forintot fordíthatnak a centrumhoz tartozó oktatási intézmények energetikai korszerűsítésére.