Hírek

Mezőgazdasági együttműködési szerződés

2017. október 13., 16:32

A Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara májusban partnerségi keretmegállapodást kötött, aminek lényege, hogy fejlesszék a minisztérium fenntartásában működő szakképzépző iskolák szakmai színvonalát a megyékben és a fővárosban. Csütörtökön a vasi régiót érintő együtmműködési szerződéseket írták alá. Az eseménynek a Minisztérium Dunántúli Agrár-Szakképző Központ Vépi Mezőgazdasági Szakközépiskolája adott otthont.

Mezőgazdasági együttműködési szerződés

Mérföldkőhöz érkezett a Földművelésügyi Minisztérium, valamint az általa fenntartott oktatási intézmények, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a mezőgazdasági cégek, szervezetek közös együttműködése. Szükség van kiváló mezőgazdászokra - mondta köszöntőjében Hollósi Éva az iskola igazgatója. Ehhez azonban elengedhetetlen a továbbképzések és felnőttképzések, valamint a duális képzési rendszer kibővítése, amely szorosabb együttműködést kíván az agrárszakképző iskolák és a velük kapcsolatban lévő gazdasági-társadalmi környezet között.

Hollósi Éva - igazgató, FM DASzK Vépi Szakközépiskolája
"Iskolánk ért ahhoz, amit csinál. Hiszen nemcsak a szakmai versenyek győzelmeire gondolok, amikor erről beszélek, hanem arra a sok agrárszakemberre, arra a sok mezőgazdaságban tevékenykedő fiatal s kevésbé fiatal tapasztalt emberre, akik iskolánkban szerezték meg a szakmai tudás alapjait."

Érdemes a mezőgazdasággal foglalkozni - ez derült ki Szinay Attila helyettes államtitkár előadásából. Kiemelte, hogy a magyar mezőgazdaság 2010 óta növekedésnek indult, minden nehézség ellenére a megtermelt javak évről évre növekednek.

Szinay Attila - jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár
"Ami a legfontosabb vagy talán az egyik legfontosabb mutató az agrárexport értéke, az láthatóan igen jelentős növekedésnek, mintegy 37,5 százalékos növekedésnek vett irányt a külföldi piacok irányába."

Nőtt a foglalkoztatottak száma is a mező- és élelmiszergazdaságban egyaránt. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara törvényben rögzített feladata többek között a középfokú oktatás gyakorlati képzéseinek ellenőrzése, a tanulószerződések és együttműködési megállapodások kezelése.

Őri Aliz - megyei igazgató, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
"Éves szinten kb. 4000 gazdálkodó szervezetnél 6500 tanulói szerződést kötnek a felek, nagyjából 1000 együttműködési megállapodás gondozását látjuk el és kb. 4000 tanuló szintvizsgáztatását szervezzük meg."

18 szervezet írta alá a Vas megyei megállapodást, amelynek legfontosabb célkitűzése, hogy a fiatal generációk a mező- és élelmiszergazdaságban vonzó életpályát találjanak.