Hírek

Mesterségek testközelből

2019. április 15., 14:02

Negyedik alkalommal szervezték meg a szakmák éjszakáját pénteken, amelyhez Vas megyei iskolák is csatlakoztak. 6.-7. osztályos diákokat és más érdeklődőket vártak, akik megismerkedhettek a különböző mesterségek műhelytitkaival. A szervezők azt várják ettől, hogy többen kapnak kedvet a szakképzéshez.

Mesterségek testközelből

"Különböző fonások vannak, az ablakos, a francia ötös, van sima hatos fonás."

Húsvéti édes és sós fonott kalács készül éppen az élelmiszeripari szakgimnázium tanműhelyében. (1:28) Odébb a kakas nyalóka édes masszáját öntik formába. Ebben az iskolában pékeket, cukrászokat képeznek, ők mutatkoztak be a szakmák éjszakáján.

Poncsák Péter - szakoktató, szaktanár, Élelmiszeripari Szakgimnázium
"Illatfelismerés van vakon, bekötött szemmel, teasüteményeket tudnak töltögetni, és mézeskalács-díszítéssel várjuk az érdeklődőket."

Orsi még messze van attól, hogy szakmát válasszon magának, de sütni szeret, ezért jött el a programra.

Szlúka Orsolya
"Mézeskalácson dolgozom, most kidíszítem. Először csinálok ilyet, és tetszik."

"A szennyeződéseket ugye el kell távolítani."

Az oladi szakgimnáziumban a kozmetikus és (15:27) fodrász tanulók is bemutatkoztak. Ezek a képzések népszerűek a jelentkezők körében.

Devecseriné Bita Veronika - szakoktató, Oladi Szakgimnázium
"Nagyon népszerű mind az iskolarendszerben, mind a felnőttoktatásban. A lányoknak illetve a szakmát váltó hölgyeknek az első helyen lévő szakma."

Marcipán formák születnek a tanulók keze alatt a kereskedelmi és vendéglátói szakképzőben, (17:26) gyümölcsöt flambíroznak, és édes sütemények készülnek.

Németh Richárd - tanuló
"Gyúrt, élesztős tésztával dolgozunk, brióst csinálunk belőle, fonott csiga, meg csavart tésztát csinálunk."

Hét Vas megyei város 14 iskolája mutatta be képzési kínálatát a szakmák éjszakáján. Elsősorban pályaválasztás előtt álló diákokat vártak az interaktív, játékos foglalkozásokra egészen este 10 óráig.

Rettegi Attila - főigazgató, Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum
"Ismerjük azt, hogy vannak hiányszakmák, amelyek nagyon kellenének a gazdaságnak. Egy ilyen rendezvény, mint a szakmák éjszakája ehhez tud hozzásegíteni."

Az érdeklődők maguk is kipróbálhatták az egyes szakmák fortélyait. A rendezvény célja, hogy népszerűsítse a kétkezi szakmákat, ez által enyhüljön a jól képzett szakemberek hiánya a munkaerőpiacon.