Hírek

Mesterkurzusok a Bartók-szemináriumon

2018. július 18., 18:14

Karmester, dal és opera, zongora, valamint fuvola mesterkurzust tartanak a profeszorok a szombathelyi Bartók-szemináriumon. A képzés mellett a számos koncert és családi program is várja a résztvevőket a több mint három évtizedes hagyománnyal bíró fesztiválon.

Mesterkurzusok a Bartók-szemináriumon

Kádár Viktória Handel Alcina című darabjának részletét gyakorolja Komlósi Ildikó irányításával. Viktória Svájcban tanul operaéneklést, de azt mondja, pár nap alatt is sokat fejlődött a hangképzése.

Ő a néhány szerencsés növendék egyike, aki a héten részese lehet a képzésnek a Bartók-szeminárium dal és opera mesterkurzusán.

Kun Ágnes Anna - kurzushallgató operaénekes
“Egy ilyen mesterkurzus mindig nagyon fontos az ember életében. Visszajelzésként is akár, hogy hol tart a pályáján, illetve hogy milyen javítanivalókra van még szükség.”

Komlósi Ildikó nemcsak tanít, énekelni is hallhatja őt a fesztivál közönsége. Judit szerepében lép színpadra az először éppen száz éve bemutatott A kékszakállú herceg vára című Bartók-operában.

Komlós Ildikó - operaénekes
“A vasárnapi lesz a 177. előadásom. Még mindig tanulok én Judittól, Bartóktól, még mindig fedezem fel. És ha valaki azt mondja, hogy ezek után ezt meg lehet unni, én kétlem.”

Az operát Hamar Zsolt vezényli majd, és ő lesz az előadás rendezője is. A szemináriumon a Liszt-díjas karmester is oktatja a világ minden tájáról érkezett hallgatóit. A mesterkurzusok kiemelt célja az, hogy a növendékek elsajátíthassák Bartók Béla műveinek hiteles előadásmódját, és később elkötelezett tolmácsolói legyenek az életműnek.

Szamosi Szabolcs - ügyvezető, Filharmónia Magyarország Kft.
“Magyarországon azok a művészek, akik a legszakavatottabbak az ő zenei világában, azok mondják el a külföldieknek, az idelátogatóknak, hogy mit is gondolhatott, mi volt az a miliő, az a világ, amiben Bartók élt és alkotott.”

Balog József zongoraművész és Ittzés Gergely fuvolaművész is mesterkurzust tart Szombathelyen. Hallgatóik zárókoncertjét pénteken hallhatja a közönség.