Hírek

Mesterképzések az Iparkamaránál

2021. május 13., 14:15

Májusban még lehet jelentkezni mesterképzésre és az azt követő mestervizsgára a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál. Autószerelő, cukrász, szakács, gázberendezés-szerelő, karosszérialakatos, pincér, kéményseprő, kéz-, köröm- és lábápoló kozmetikus szakmákban van lehetőség mesteri címet szerezni támogatott, illetve önköltséges formában. A képzések hat fős csoportokban június második felében indulnak.

 

Mesterképzések az Iparkamaránál

A mester titulus minden szakmában évszázadok óta a magas minőséget és a kiemelkedő tudást jelzi.

A mesterképzéseket és -vizsgákat a területileg illetékes gazdasági kamarák szervezik, a jelentkezéseket ebben a hónapban még be lehet adni a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához. Ennek feltétele, hogy a jelentkező felsőfokú végzettség esetén három, szakmunkás bizonyítvány birtokában öt év szakmai gyakorlattal rendelkezzen. A mesterjelöltek a 110-180 órás képzéseket követően ősszel vizsgáznak, és legkésőbb decemberben megkapják mesterlevelüket. A követelményrendszer a modern korhoz igazodik, korszerű ismeretekről kell számot adni. Az autószerelőknél például a gyakorlati vizsga külső műhelyben történik.

Frank Szabolcs - vizsgaelnök, autószerelő szakma
"A műszerekkel adott vizsgálatokat kell végezni, kiértékelni, árajánlatot adni, egy mesternek nem csak az a dolga, hogy kimagaslóan javítson, nála elvárt, hogy sokkal jobb minőségben dolgozzon, mint egy sima autószerelő."

A szakácsoknak egy nyolcszemélyes dísztálat és ötfogásos gourmet menüsort kell elkészíteniük a mestervizsgán. A vizsgaelnök azt mondja, már az első mozdulatokból látszik, ki alkalmas a mester címre, ami szerinte nem cél, hanem inkább kiindulópont.

Mezei Zoltán - vizsgaelnök, szakács szakma
"A mestervizsga egy plusz pontot ér a vendéglátás szakmában, a mesteri cím arról szól, hogy évek múltán hogy tudom képviselni azt a szakmát, amiben mesteri címet szereztem. Rutinnal, versenyzéssel, munkahelyekkel tudom még mesteribb formába önteni a szakmát. A mesteri cím egy alapot ad, ezt kell fejlesztenünk állandó tanulással, továbbképzéssel."

Mestervizsga minden olyan szakmában szervezhető, amelynek követelményeit rendeletben kihirdetik, bizonyos szakmákban azonban nem is lehet önálló vállalkozói tevékenységet folytatni enélkül. A mestereknek nagy szerep jut a jövő szakembereinek oktatásában, kinevelésében, főleg mióta elterjedtek a duális képzések. A képzésekről és a vizsgákról további információt a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és Facebook-oldalán olvashatnak.