Hírek

Mesebolt darab a Kőszegi Várszínházban

2017. június 20., 16:54

A Kőszegi Várszínházban már a nyáron bemutatja őszre tervezett első előadását a Mesebolt Bábszínház. Az apró dióban éldegélő Kicsibácsi és Kicsinéni különös kalandjai a család minden tagjához szólnak.

Mesebolt darab a Kőszegi Várszínházban

"Kicsibácsi tornázik, “mehetünk”

Így melegít be Kicsibácsi, mielőtt testedzés céljából futni megy. Ettől eltekintve egy pici dióban telik az élete Kicsinéni, és Imikém, a felhúzhatós bádognyúl társaságában, és a leghétköznapibb dolgok történnek vele. Mindez azonban csak akkor látszik, ha nagyon odafigyelünk. Éppen ez az, amit újra kell tanulnunk a Mesebolt Bábszínház legújabb produkciójának készítői szerint. A darab egy népszerű gyermekkötet történeteire épül.

Szenteczki Zita - rendező
“A könyvet Dániel András írta és illusztrálta is, és az ő figurái annyira jellegzetesek, meg olyan sokan ismerik, hogy nem akartunk eltérni a figurák ábrázolásától, ezért az ő rajzait tettük bábokká. És a teret pedig Bartal Kiss Rita tervezte, ami egy elvont tér, egy dió egy szegmense, és egy nagyon izgalmas, különböző idős bútorok, zsibvásárokról, egy idős házaspár élettere.”

A diót hol ide, hol oda teszi le a szél, hogy a hősök különféle kalandokba bonyolódjanak. A szereplőket Dénes Emőke és Kovács Bálint kelti életre.

“Egyszer még az is eszembe jutott, mi van, ha a másik nyúl is egy kút fölé hajol. Akkor ő felőle úgy tűnhet, hogy nem ő, hanem én lakom ott a kút mélyén.”

A zenét Tarr Bernadett szerezte, a szövegkönyv pedig az író fia, Kautzky-Dallos Máté munkája, aki a darabnak szándékosan választott a szokásostól eltérő ritmust.

Kautzky-Dallos Máté - dramaturg
“Nagyon lassan és egy teljesen másik tempóban élnek, mint mi, és azt gondolom, hogy ez a tempó, ez a lassúság és ez a figyelem ma egy nagyon ritka és számomra sokszor hiányzó tulajdonság. Úgyhogy remélem, hogy ez majd a gyerekeknek is nagyon tetszeni fog.”

Az előadást először a Kőszegi Várszínház közönsége láthatja, június 26-án.

Pócza Zoltán - igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, Kőszeg
“Évek óta összefogunk, hogy szülessenek új előadások, amelyek aztán tovább élnek. És hát természetesen a kőszegi várszínháznak az is célja, hogy kinevelje a következő generációt a színházba. Ez nagyon fontos. És talán nyáron könnyebb elcsábítani a szülőket, gyerekeket egy jó előadásra, így aztán később majd, ahogy növögetnek, egyre több alkalommal különböző gyerekszínházi bérletekben és aztán felnőttként is színházlátogatók lesznek.”

A Mesebolt Bábszínház ősztől az MMIK-ban is repertoárra veszi a család minden tagjához szóló bábos előadást.