Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Mérföldkőhöz érkezett a város intermodális csomópontjának megvalósítása

Adásban volt: 2018. július 5.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A közgyűlés nemrég elfogadta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és az önkormányzat közötti együttműködési megállapodás megkötését, és ezzel kezdetét veszi a hatékonyabb szombathelyi tömegközlekedés végleges kiviteli terveinek elkészítése.

151117orbanviktor_vagokepek

A Kormány a Modern Városok Program keretében megvalósuló közlekedés-fejlesztéssel kapcsolatos határozatában döntött a projekt előkészítéséhez szükséges forrás biztosításáról. Március 29-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Infrastuktúra Fejlesztő Zrt. között támogatási szerződés jött létre. A kontraktusban a minisztérium a szombathelyi intermodális csomópont előkészítésére 653 millió forint támogatást biztosított.

180704intermodalis_csomopont - 180705intermodalis_illeskaroly_interju

Illés Károly - alpolgármester
"Nagyon fontos, hogy ez megvalósuljon, hiszen az Ady tér rehabilitációja is ehhez kötött, hisz amíg nem tud elköltözni a buszpályaudvar, addig nem tud megvalósulni. Az, hogy a NIF megkapta az elrendelőt és forrást kapott arra, hogy a tervezést megkezdje, ez mindenképp egy hatalmas lépés, hisz ez az egész folyamat ezzel tud megindulni. Amennyiben a tervek már rendelkezésre állnak, onnan tudunk majd tovább lépni és megvalósítani az egész beruházást."

180704intermodalis_csomopont

Az intermodális csomópont elsősorban a tömegközlekedés hatékonyságát szolgálja. Lényege, hogy az oda érkező és onnan tovább utazó közönség a lehető legkevesebb mozgással, rövid idő alatt tudjon egyik közlekedési eszközről a másikra váltani. Ezt úgy lehet elérni, ha a buszpályaudvar és a vasútállomás egymás szomszédságában helyezkedik el, menetrendjüket pedig összehangolják. A fejlesztés révén azonban az Ady tér - közlekedési szempontból - nem veszti el központi szerepét.

Lakézi Gábor - főépítész
"Az Ady tér, hogy ha meg is szűnik autóbusz pályaudvarként üzemelni, ennek ellenére továbbra is megtartja azt a funkciót, hogy itt egyfajta csomópontban az autóbuszos forgalom számára megállóhelyeket kell és szükségszerű biztosítani."

hirado150624 04:12-

Az intermodális csomóponttal kapcsolatosan az előző években már születtek elképzelések, különböző költségvetéssel. Ezek alapján készíti el a tervező a végleges kiviteli koncepciót, amivel megvalósulhat a kötött pályás közlekedés.

2018. július 05.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében