Hírek

Mellkaskompressziós készüléket adományozott az LUK a mentőknek

2018. június 15., 14:42

Évente mintegy 300 beteg újraélesztését végzi a mentőszolgálat Vas megyében. Ezt a sokszor kemény fizikai munkát könnyíti meg az a korszerű automata mellkaskompressziós készülék, amelyet az LUK Savaria Kft. vásárolt meg a mentők részére. Előnye az is, hogy a mozgó mentőautóban is hatékonyan alkalmazható.

Mellkaskompressziós készüléket adományozott az LUK a mentőknek

Harminc ilyen mozdulatot két levegő befúvás követ – hosszú percekig, de órákig is tarthat egy újraélesztés, ami komoly fizikai igénybevételt jelent. A kézzel végzett mellkaskompresszió egy embert biztosan lefoglal, két percenként pedig váltaniuk is kell egymást. Ezt az életmentő munkát mostantól a korszerű automata készülék végzi, amely a beteg kórházba szállítása közben is alkalmazható.

Lórántfy Mária – regionális igazgató, Mentőszolgálat
Például koszorúér elzáródott, szívizom infarktusos betegnek a koszorúér megoldása csak a katéteres laborban lehetséges, addig el kell juttatni valahogy ezt a beteget, hogy erre egyáltalán esélyt kapjon. Tehát a mentőautóban egyébként manuálisan, folyamatosan mellkaskompressziót végezni nem lehet. Az nem hatékony, ezzel az eszközzel viszont az is megvalósítható. 15.29

Akár több órán keresztül is folyamatosan tudja végezni a mellkaskompressziót a berendezés, sőt, úgynevezett dekompressziót is végez, amellyel a vér szívbe áramlását is segíti. A közel 5 millió forint értékű készüléket a megye legnagyobb foglalkoztatója, az LUK Savaria Kft. vásárolta meg a mentők részére.

Szigeti Tibor – ügyvezető, LUK Savaria Kft.
Nagyon fontos nekünk az, hogy a városban a mentőszolgálatunk teljességgel fel legyen szerelve, rendelkezzen innovatív, a kornak megfelelő technikai eszközökkel és nagyon-nagyon fontos az, hogy a munkavállalók, a szombathelyi lakosok, vagy éppen a környék lakosai teljes ellátást tudjanak kapni 11.04

A készülék nagy előnye az is, hogy hátizsákként szállítható. Az automata mellkaskompressziós berendezés nem kötelező tartozéka a mentőautóknak, így a szolgálat számára fontosak az ilyen felajánlások.