Hírek

Megújult a Zrínyi Ilona Általános Iskola Rákóczi utcai épületének külseje

2014. november 18., 16:01

Statikailag megerősítették az alapot, megszépült a homlokzat, kicserélték a nyílászárókat. Az önkormányzat csaknem 40 millió forinttal támogatta a munkálatokat. Kedden műszaki bejárást tartottak a helyszínen.

Megújult a Zrínyi Ilona Általános Iskola Rákóczi utcai épületének külseje

A Zrínyi-kisiskola a város egyik legszebb épülete, 1929-ben készült el neobarokk stílusban. Kezdettől fogva iskolaként működik. A nem megfelelően kiépített csapadékvíz-elvezető rendszer miatt az eső alámosta az alapot, megsüllyedt az épület, és repedések jelentek meg a homlokzaton.

Puskás Tivadar - polgármester
"40 millió forintba került a rekonstrukció, az alapot sikerült megerősíteni, a csapadékvíz elvezetést rendbe tenni, nyílászárókat rendbetenni, és a homlokzatot széppé tenni, amilyen annak idején lehetett."

A kivitelezés augusztus elején kezdődött. Az alsóbb osztályokat a Zrínyi utcai épületbe költöztették, a 3.-4.-esek tanultak itt. A munkákat úgy szervezték, hogy a tanítás zavartalanul folyhasson.

Bereczki László - ügyvezető, Bereczki Kft.
"Igyekeztünk úgy kontrollálni a munkákat, hgy délelőtt inkább a külső homlokzaton dolgoztunk, kettő után az osztálytermekben, így zökkenőmentesen telt a kivitelezés és a tanítás is."

Az épület helyi védettség alatt áll. A kivitelezés során több homlokzati díszítőelemet is cserélni kellett. A megsüllyedt részeket pedig ún. falvarrásos technikával hozták rendbe.

Kis Gábor - igazgató, Zrínyi Ilona Általános Iskola
"A mögöttünk látható épület 85 éves, zűrzavaros időket élt át, födémproblémák, süllyedés, alapozással voltak problémák. A legjobbkor, a legszebb módon történt a felújítás a diákok és kollégák legnagyobb örömére."

Tavaly megújult az iskola udvara és melléképülete. A következő években a belső helyiségek és folyosók korszerűsítését tervezik.