MNB
MNB - 2

Hírek

Megújult a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Hársfa háza

2020. október 05., 15:12

Energetikailag korszerűbb lett az épület, a munkálatokra hetven millió forintot fordítottak.

 

Megújult a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Hársfa háza

Egyházi iskola és kántortanítói lakás volt hajdan, majd állami általános iskola működött ebben a Nagy Lajos király utcai épületben. A rendszerváltoztatás után az egyházmegye visszakapta: 1999 óta a karitász munkatársai pszichiátriai és szenvedélybetegek betegek ellátásával foglalkoznak itt.

Sámsonné Sándor Ágnes - szakmai igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
“Húsz fős szenvedélybeteg nappali ellátó és hatvan fős pszichiátriai beteg nappali ellátót működtetünk, ahol életvezetési tanácsadást, egészségügyi, szociális szolgáltatásokhoz való hozzájutást, kedvezményes étkezést, tisztálkodási lehetőséget biztosítunk számukra, és mindemellett a négyórás foglalkoztatás az, amivel segítjük őket a mindennapokban.”

A Hársfa-házat 70 millió forintból újították fel, az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően gazdaságosabban üzemeltethető az épület.

Ráczné Korom Krisztina - szakmai vezető, Hársfa ház
“A tető cseréje azt szolgálja, hogy a hőmérséklet-ingadozást, a beázást el tudtuk kerülni ezáltal. Meghosszabbodott a tetőszerkezet, és egy fedett rámpa, amin ezek után az ellátottak és az ide vendégeink bejutnak az intézménybe.

Kicserélték az ablakokat, a világítótesteket, a fedett folyosóra radiátorokat, a tetőtérbe légkondicionálókat is beszereltek. Az itt dolgozó megváltozott munkaképességű emberek számára a környezet komfortosabb lett.

Roznár Judit
“Nagyon örülünk, hogy így megszépült a Hárfa ház. Csodálatos ide bejönni az emberekhez a megszépült emeleti, földszinti termekbe, ahol dolgozunk és nappali ellátásában részesülünk, ahol programokat szerveznek számunkra.  

A karitász a felújításhoz pályázati forrásból 28 millió forint támogatást nyert el, amit a városi önkormányzat 9 millió forinttal egészített ki, a fennmaradó összeget saját forrásból fedezte.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő
“Én büszke vagyok arra, hogy ez itt, a Nagy Lajos király utcában megvalósulhatott. Egy kisebb csatlakozó beruházás, hogy tavaly a járda is elkészült a ház előtt. Azok a hátrányos helyzetű emberek, akik itt dolgoznak, lényegesen obb körülmények közé kerültek kívül és belül is.”

A házat Székely János megyéspüspök áldotta meg, az intézmény ellátottjai pedig verses-zenés műsorral mondtak köszönetet a felújításért.