Hírek

Megújult a Püspöki Palota dísztermének mennyezetfreskója

2020. október 15., 17:29

Csaknem egy évig tartó restaurálási munkák után újra eredeti szépségében látható Franz Anton Maulbertsch 237 évvel ezelőtt készült monumentális alkotása.

 

Megújult a Püspöki Palota dísztermének mennyezetfreskója

Egy évvel ezelőtt még így nézett ki a Püspöki Palota mennyezete. A barokk-rokokó festő, Maulbertsch 1783-ban készült freskója a sorozatos beázások miatt foltokban leszakadt, szétrepedezett, több helyen megereszkedett és el is szennyeződött. (Híradó 2020. május 21. - restaurálás képei) A tavaly ősszel kezdődött restaurálás első lépése a konzerválás volt: a padlástér felől megtisztították a födémet, majd alulról, speciális eljárással a gerendákhoz rögzítették a helyenként 10-20 centiméterre belógó vakolatot.  

Kisterenyei Ervin - festőrestaurátor művész
A fölpuhított vakolatot ebből a 20 centiből fokozatosan visszanyomtuk úgy, hogy most jelen pillanatban az eredeti mozgás már csak a meghajolt gerendáknak már csak a 2-3 centiméteres lógása, optikailag nem lehet belőle semmit nézni. 10:16

A szerkezeti megerősítés után a mennyezetkép restaurálása következett. Maulbertsch korszakváltó munkáján a figurális ábrázolások a rokokó, míg az architektúra a klasszicizmus jegyeit viseli - mindezt sajátos technikával valósította meg. Munkamódszerét a restaurálást végző művész is követte.  

Tarr György - festőművész, restaurátor
Sokszor ilyen mész hurkákat is rávarázsolt az ecsetjével, tehát olyan vastagon festett mésszel, hogy a felület teljesen elhurkásodott, és ezzel a kompozíciónak a plaszticitását is növelte. 06:13 Ez egy nagyon jellegzetes M-i megoldás. 06:16

Maulbertsch segédekkel dolgozott, de a jeleneteket saját maga festette meg. Az ő keze nyomát viseli az Isteni Gondviselés (20:24-20:36) központi alakja az őt körülvevő hat figurával, köztük a mózesi törvénytáblával ábrázolt, Ószövetségre utaló (20:55), és a hétpecsétes könyvet tartó, Újszövetséget szimbolizáló nőalak. (20:15)  

Székely János - megyéspüspök
Maulbertsch képe az evangélium fényének az áradását mutatja be. A régi pogány világ képein keresztül, ami szintén erre vágyott, ezt kereste, eljut egészen Szombathelyig, látjuk a végén Szent Kvirin, Szent Márton alakját. Eljut egészen hozzánk. 11:52

A megújult freskó átadásán a megyéspüspök hangsúlyozta: a Püspöki Palota díszterme továbbra is nyitva áll a látogatók előtt, és a jövőben újabb koncertek, előadások, ünnepek helyszíne lesz.