Hírek

Megújult a gyepmesteri telep

2016. szeptember 28., 15:36

Az önkormányzat támogatásával, több intézmény, vállalkozás és magánszemély összefogásának köszönhetően ezentúl a mai kor elvárásainak megfelelő helyre kerülnek a közterületen befogott kutyák és macskák. Közülük minden másodikat sikerül örökbe adni.

Megújult a gyepmesteri telep

Nyolc kutya él jelenleg a szombathelyi gyepmesteri telepen. Egyikük, Benji, akitől gazdái kényszerűségből váltak meg.

"Szálkás szőrű tacskó, hatéves. Másfél hete került ide, lemondtak róla, mert családi házból lakásba költöztek, és nem tudták vinni magukkal."

Benji és a többiek ma már sokkal jobb körülmények között tölthetik napjaikat. Megújultak ugyanis a kenelek. Rendbe tették a környezetüket, a padlót pedig könnyen tisztítható burkolattal látták el.

Varsányi Péter - igazgató, Szombathelyi Közterület-felügyelet
"A kenelek téliesítését végezték el, elkészítették az előtetőket, hiszen nyáron nagyon besüt a nap a kenelekbe, télen pedig bever a hó és az eső. Megtörtént a kenelek aljzatának savmentes járólappal való lerakása, a kenelek előtt kiépítésre került egy másfél méteres járdaszakasz, ami mellé az esővíz-elvezető is kiépítésre került."

A közgyűlés kétmillió, a bűnmegelőzési bizottság további 200 ezer forinttal járult hozzá a munkálatokhoz. A kivitelezésben több cég és intézmény is felajánlotta segítségét, térítésmentesen. Egy építőipari vállalkozás szigetelte, burkolta és festette az épületet, felújították a nyílászárókat is. A kerítés javításában a büntetésvégrehajtási intézet elítéltjei vettek részt. Kialakítottak egy kutyafuttatót is, amelynek a földmunkáit ugyancsak egy vállalkozó végezte el. A Kanizsai és a Premontrei Gimnázium diákjai közösségi szolgálatuk keretében segédkeztek.

A telep húsz kutya és tíz macska elhelyezésére alkalmas. Előfordul, hogy csak kevesen vanak, máskor két állatot is kénytelenek egy kenelbe rakni. A gyepmesterek legtöbbször közterületről fogják be a kutyákat.

Somogyi Ernőné - gyepmester
"Először chipet olvasunk, a jobbik eset, hogy utána tudunk nézni a gazdának és értesítjük. Ha nem, akkor hozzuk be a telepre, két hét karanténban vannak, és utána történik az örökbefogadás."

Az állategészségügyi és ebrendészeti telep tavaly márciusban került át a közterület-felügyelethez. Azóta 103 kutyát fogtak be, közülük 65-öt sikerült örökbe adni, a többi visszakerült a gazdájához. Büszkék rá, hogy egyetlen kutyát sem kellett elaltatni.