Hírek

Megújulnak a nagyméretű olajfestmények a püspöki palota Szent Pál-termében

2018. december 21., 16:09

A hat darabból álló képsorozatot Tarr György restaurálja. A munkálatok eredményeképpen újra eredeti szépségükben láthatók majd a 18. század végén festett alkotások.

Megújulnak a nagyméretű olajfestmények a püspöki palota Szent Pál-termében

Dorfmeister István osztrák származású festőre bízta Szent Pál élettörténetének, jeles cselekedeteinek megörökítését a palotát építtető Szily János, a Szombathelyi Egyházmegye első püspöke. Az 1780-as évek elején készült hat olajfestményt később lakkbevonattal védték a napsugárzás káros hatásától.  A lakkrétegek azonban idővel megbarnultak, és különböző sérülések is keletkeztek a képeken. Hogy a festmények visszanyerjék eredeti szépségüket, szükségessé vált a tisztításuk, esztétikai helyreállításuk. A Szombathelyi Egyházmegye a munkálatokkal Tarr György restaurátor-művészt, műemlékrestaurátor-szakértőt bízta meg. A szakember első lépésként fototechnikai elemzést kért.

Tarr György - resturátor
“UV luminescens  megvilágítású és infrakamerás felvételek is készültek, hogy megismerjük a festmények szerkezetét, esetleges átfestéseket, a lakkréteg állapotát, és hogy vannak-e előrajzok.“

A vizsgálat eredménye szerint Dorfmeiser nem készített ceruzarajzot a vászonra, mielőtt festeni kezdett. A legtöbb képen egy lakkréteg mutatható ki, de néhány helyen többször is újralakkoztak egy-egy részletet. A fény hatására ez a szerves alapú lakk oxidálódott, megbarnult.

A festményeken végzett próbatisztítás jól mutatja a különbséget az eredeti színintenzitás és a mostani állapot között.

A 18. századi tölgyfa-lambériába beépített pannókon szembetűnőek a kisebb-nagyobb sérülések is.

A festményeket a Szily János-látogatóközpont nagytermében restaurálja Tarr György. Az alkalmi műteremeben már megtisztított képek láthatók. Az egyik Szent Pál athéni beszédét ábrázolja.

Tarr György - resturátor
Dorfmeister saját magát festette meg általában a főalakként, itt is láthatjuk, hogy a kompozíció főalakja ez az oszlopot átölelő férfi, egyértelműen azonosítható Dorfmeister arcával. Itt Szent Pál egy kisebb csoport gyűrűjében jelenik meg.”

A Szent Pál-terem olajképeink restaurálása a tervek szerint jövő év tavaszán fejeződik be.