MNB
MNB - 2

Hírek

Megújul az Aréna Ovi

2014. szeptember 12., 19:55

Uniós pályázati támogatással, közel nulla energiaigényű épületként újulna meg az Aréna Óvoda a városvezetés tervei szerint. A teljeskorű korszerűsítéssel a fűtésköltségek kétharmadát lehetne megspórolni. A beruházás értéke megközelítőleg 300 millió forint.

Megújul az Aréna Ovi

Az Aréna Óvoda a város legrégebbi és legnagyobb óvodája. Kilenc csoportban több mint 200 kisgyerek jár ide. A csaknem ötvenéves épület régóta felújításra szorul: beázik a tető, rossz állapotúak a nyílászárók, töredezik a padlóburkolat. A tervek szerint az ovi olyan minimális energiaigényű referenciaintézménnyé válna a jövőben, amely már megfelel a 2019-től hatályos, szigorú épületenergetikai előírásoknak.

Lendvai Ferenc - elnök, városfejlesztési bizottság
"Az lenne a cél, hogy országosan elsőként létesüljön egy olyan óvodafelújítás, ami energetikai szempontból nagyon pozitív lenne, tehát egy A++os vagy egy passzív házat szeretnénk elérni. Ez azt jelenti, hogy szinte tökéletes hőszigeteléssel lenne megoldva az épület."

A külső hőszigetelés mellett kicserélnék a nyílászárókat és a régi lámpatesteket, modernizálnák a fűtésrendszert, napkollektorokat szerelnének fel. Továbbá épülne egy tornaterem és megújulna az udvar. A város az év végén megjelenő energetikai pályázatokon szeretne támogatást nyerni a beruházáshoz.

"Itt most már az új radiátorokat látjuk."

Hasonló fejlesztés történik a Reményik-iskolában. Korszerűsítették a fűtésrendszert, kicserélték az ajtókat, ablakokat, a régi konvektorok helyett radiátorokat szereltek fel.

Sátory Károly - igazgató, Reményik-iskola
"Jóval nagyobb felület ez a radiátoros felület, mint a konvektor volt. A radiátorok hőmérséklete jóval kisebb, ezáltal kellemesebb lesz a komfortérzet, tehát nagyobb felületen kisebb hőmérséklettel fűt ez a rendszer."

A külső hőszigetelés és a napkollektorok telepítése még hátravan. A csaknem százmillió forint értékű beruházásnak köszönhetően a fűtésköltségek jelentős részét megtakaríthatja az intézmény.