MNB
MNB - 2

Hírek

Megújul a város csapadékvíz-elvezető rendszere

2018. december 07., 17:32

Mintegy 800 millió forintból csaknem hét kilométer hosszan újul meg Szombathely csapadékvíz-elvezető rendszere. Nyolc helyszínen történik meg a vezetékek cseréje, illetve új rendszer kiépítése. A pályázati támogatással megvalósuló fejlesztés révén várhatóan megszűnnek a nagy mennyiségű eső után tapasztalható elöntések.

Megújul a város csapadékvíz-elvezető rendszere

A Stromfeld- és a Joskar-Ola-lakótelepen már folyik a kivitelezési munka.

A Hunyadi út mentén egy 300 méteres szakaszt váltanak ki. A lakótelep bővülésével magánkézbe került a telek, ahol a 70-es években épült csapadékvíz-elvezető rendszer haladt, így azt most közterületre helyezik át. A csatorna a Gyöngyösbe vezeti majd az esővizet.

Pócza Balázs - ügyvezető, Szkendó Kft.
"Ez egy 1 méter átmérőjű csapadékvíz-csatorna, ami az idők folyamán több helyen sérült is volt és töredezett, ennek kerül sor most a kiváltására, illetve elvezetésére. Nagyjából a csőfektetés az elkészült, most az aknák építése zajlik."

Helyszíni sajtótájékoztatón a polgármester elmondta: a csapadékvíz-elvezetés egy város kevésbé látványos funkciói közé tartozik, hiszen a csatorna a föld alatt fut. De ha nincs, vagy nem jól működik, az feltűnő, hiszen egy nagyobb eső után víz alá kerülnek az utak és járdák. A területfejlesztési operatív program keretében megvalósuló beruházás várhatóan megoldja a korábban tapasztalt problémákat.

Puskás Tivadar - polgármester
"Egy pályázat keretében mintegy 800 millió forintból tudunk csapadékvíz-elvezetést készíteni itt Szombathelyen. Ez részben felülvizsgálatot jelent, illetve megújítását a régi rendszernek, részben pedig új rendszerek kialakítását."

2019 őszéig további hat helyszínen - a Nárai és a Rumi úton, a Szatmár és a Mérleg utcában, a kámon-herényi városrészen, illetve Olad faluban - történik meg a csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciója.