MNB
MNB - 2

Hírek

Megújul a Püspöki Palota dísztermének mennyezeti freskója

2020. május 21., 23:46

A Franz Anton Maulbertsch által 1783-ban készített alkotás a beázások és a födém szerkezeti problémái miatt több helyen is megrongálódott. A tervek szerint ezév nyarára fejeződik be a kép restaurálása.

Megújul a Püspöki Palota dísztermének mennyezeti freskója

Most csak egy állványerdőt láthatnának az érdeklődők a Püspöki Palota dísztermében, ha nyitva lenne a Szily János Látogatóközpont. Az állványok felett Tarr György és Kisterenyei Ervin restaurátorok dolgoznak a Maulbertsch: Isteni gondviselés allegóriája képének megmentésén. A képet csapos fagerenda födémre helyezett nád stukatúra vakolatra készítették. Ez ugyan gyorsabb munkát tett lehetővé, de sérülékenyebb a különböző mechanikai, fizikai változásokkal szemben a szerkezet és így a kép is.

Tarr György
A gerendák az idők folyamán megereszkedtek és eróziós károsodás érte őket, elsősorban beázásra gondolok. Ennek következményeként a freskó megrepedt, szétrepedezett, leszakadt, megsüllyedt. Néhány helyen belejavítottak képbe, átfestették. Szóval összetett problémát jelent a restaurálás.

A munka több részből áll. Egyrészt a padláson a födémeket, az azok közötti részeket kitisztították, hogy a por és egyéb szennyeződések ne nyomják tovább a nádstukatúr szerkezetet, és így a képet. Ezután konzerváló és ragasztóanyagot juttattak a nádra, majd a képet – ahol szükséges volt – megtámasztva rögzítették a stukatúr szerkezetet a födémekhez.

Kisterenyei Ervin, restaurátor
Ezzel visszanyomtuk a jelenlegi gerendázat alsó síkjába a mennyezetet. Ezzel a néhol 20 cm-es lelógást, max. 3-4 cm-esre sikerül visszaszorítani.

A freskó tisztása, konzerválása már megtörtént. A következő lépés az esztétikai helyreállítás lesz: a beázás foltok, a repedések optikai, szerkezeti eltüntetése, az egyéb hiányosságok pótlása. A tervek szerint 2020 augusztusában végeznek a szakemberek a restaurálással.