Hírek

Megtelt gombaárusokkal a Vásárcsarnok

2017. október 13., 16:29

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása kedvezett a kalaposok növekedésének: vargánya, őzlábgomba, csiperke és szürkeperesznye is bőven került az asztalokra. A szakember arra figyelmeztet: aki maga gyűjti be a gombát, az vizsgáltassa be.

Megtelt gombaárusokkal a Vásárcsarnok

„Ez nagyon szép találat volt, gratulálok hozzá!”

Kosárszámra érkeznek a gombák bevizsgálásra a Vásárcsarnokba. Sokan maguk szedik le a kalaposokat, Dobosné Rita például a kertjében és a mellette lévő erdőben talált szép példányokat.

Dobosné Rita
„ A kertbe lévő rizikéből levest főzök, az őzlábgombát kirántom, a vargányát a szendvicsre megpirítom fokhagymás vajon kis paradicsommal, minden félét, azon kívül miből pörköltet, miből rántottat”

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása kedvezett a gombaféléknek. Nem árt azonban az óvatosság, sok közöttük a mérgező fajta. A szakértő keddtől péntekig hajnali öt órától délig várja bevizsgálásra a kalaposokat, a szolgáltatás ingyenes.

Kalauz József – gombaszakértő
„Vannak most olyan gombafajok, amik tömegével jöttek elő és ezek közül a legnagyobb mennyiségben a sárguló csiperke, ami a kukába végzi. Ettől függetlenül rengetek más gombafaj is van, ami ehető, érdemes kimenni az erdőkbe, rétekbe."

A standokon is nagy a választék gombafélékből: a galambica kilóját kétezer forintért adják, a szürkeperesznye kilója 1500 forint körül mozog, egy kiló vargányát 3-4 ezer forintért kínálnak, de tyúkgomba, csiperke és őzlábgomba is akad bőven. Aki pedig egy kis különlegességre vágyik, trombitagombát (12:04) is vásárolhat.

Sütő Ferencné
„Leszárítani, ledarálni húsokra és külön rizsre rátenni hagymával, valami isteni”

A gombaszezon várhatóan néhány hétig eltart még.