Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Megnyitotta kapuit a Szily János Látogatóközpont

Adásban volt: 2017. május 16.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Átadták a Püspöki palota újjáépített szárnyában kialakított, Szily Jánosról elnevezett Látogatóközpontot. Az egyházmegye új intézményét az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Veres András, a beruházás kezdeményezője avatta fel.

A 60 évvel ezelőtt meggyilkolt káplán, Brenner János emléktáblájának leleplezésével és megáldásával kezdődött az ünnepség, amelyen a műsort a vértanú papról elnevezett iskola diákjai adták. Az egyházi kapcsolatokért is felelős államtitkár szerint történelmi léptékű felújítások történtek a közelmúltban Szombathelyen az egyház, az önkormányzat és a kormány összefogásának köszönhetően.

Soltész Miklós államtitkár, EMMI
Megóvták az egyház építészeti örökségét és a város értékeit. Bemutatják az egyház évszázados értékeit, mely szolgál hívőt és nem hívőt egyaránt. Bizonyítják, hogy az egyház a közösséget szolgálja és az embereket.

A püspöki palota 1945-ben lebombázott szárnyának újjáépítése 2006 óta foglalkoztatta az egyházmegye elöljáróit, végül a Szent Márton-évben elnyert központi támogatás tette lehetővé a beruházást. Az ünnepélyes szalagátvágással hivatalosan is látogathatóvá vált a püspöki palota barokk szárnya, amelyben az Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója, Perger Gyula kalauzolta végig a vendégeket.

Veres András püspök, Győri Egyházmegye
Biztos vagyok benne, hogy sok-sok szombathelyi örömére, a nem vallásosak örömére is fog ez szolgálni, de legfőképpen az ideérkező turistáknak olyan szépségeket tudnak megmutatni, amit a város más pontján jelenleg nem tudnak megtenni.

A látogatóközpont földszintjén három állandó kiállítás mutatja be az egyházmegye történetét, valamint Mindszenty Jószef és Brenner János életútját, az első emeleten pedig a püspöki magánkápolnát, a Mikes könyvtárat, a Szent Pál terem Dorffmaister-festményeit, a nagytermet és az egyházmegye legértékesebb műkincseit csodálhatja meg a látogató. A földszinti kiállítások vezetés nélkül, az emeleti termek azonban csak előzetes bejelentkezéssel látogathatók ezután, keddtől szombatig 9 és 17 óra között.

2017. május 16.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében