Hírek

Megnyitnak a Múzeumok Világnapján a Savaria Múzeum tagintézményei

2021. május 13., 14:14

Május 18-ától lesz látogatható a Savaria Múzeum, a Smidt Múzeum, az Iseum, a Vasi Múzeumi Látványtár és a Skanzen, május 20-tól pedig már a Romkert is fogad látogatókat tárlatvezetéssel. A kívülről nemrég teljesen megújult Képtár június 18-án a Textiltriennáléval nyit, mellette a Schrammel-gyűjteménynek otthont adó, átalakított Éva-malom június 26-tól várja az érdeklődőket. A nyitás részleteiről és az idei programokról tartottak ma sajtótájékoztatót.

 

Megnyitnak a Múzeumok Világnapján a Savaria Múzeum tagintézményei

“Rá van írva, hogy múzeum.”

Két hete így érkeztek meg a Képtárba a június közepén nyíló textiltriennálé hazai alkotásai. Akkor még nem volt biztos, hogy valóban kinyithatnak-e a tervezett időpontban, ma viszont a múzeumi szervezethez tartozó valamennyi tagintézmény újranyitásáról tájékoztatást adtak.

“Egy hétig ingyenes látogathatóak ezek az intézmények.”

Horváth Soma, kultúráért felelős alpolgármester a nyitás kapcsán elmondta hogy, nagyon nehéz éven van túl a múzeumi szervezet, de megújulva, és számtalan fejlesztést követően vághatnak neki az idei évnek.  

Horváth Soma - alpolgármester
“Nagyon fontos mérföldkő a város életében, hogy az elmúlt 30 évben áhított múzeumi negyed létrejött a belváros szívében. Nekünk most az a feladatunk, hogy megtöltsük ezt tartalommal.  És nyilvánvalóan a nyag kiállítás megnyitókon kívül azt tervezzük, hogy a kortásr képzőművészetnek adunk lehetőséget a következő egy évben próbaként. Folynak is erről egyeztetések. Ugyanakkor ami nagyon fontos dolog, hogy a Vasi Skanzenra az elmúlt évtizedben nem jutott forrás. Alig, inkább ezt mondanám, hogy alig jutott forrás. Mst viszont az önkormányzat segítségével is a múzeum két komoly  pályázatot nyert el, amelyet a Skanzen felújítására lehet költeni.”

Egy zöldterületi fejlesztésre 122 ezer eurót nyertek, egy másik projektben pedig 166 ezer euróhoz jutottak. Utóbbiban a régi mesterségek felelevenítése a cél, melynek keretében komplett épületek újulhatnak meg a Skanzenban. De nem csak az itt elnyert közel 100 millió forint kínál új lehetőségeket a múzeumnak, illetve a látogatóknak. Fejlesztik ugyanis a virtuális kiállításokat és multimédiás tárlatvezető rendszerre is nyertek pénzt.  

Csapláros Andrea - múzeumigazgató
“Nagyjából egy ilyen 4,5 millió forintról van szó, ami lehetővé teszi azt, hogy az eddigi kezdeti szintem megjelent 3D-s felvételeinket más projektekből, akár a 3D-ben felvett kiállítótereinket -ugye amit a turisztikai kft-n keresztül sikerült elkészíteni - ezeket továbbfejlesszük, és tenylegesen látható legyen ez a tér.  És nem csak az, hogy látogatható, hanem közvetlenül el lehet olvasni a feliratokat és rákattintva még további információkat is lehet szerezni. Itt nemcsak tudományos, szakmai leírásokról van szó a műtárgyaknál, hanem azokról az érdekes izgalmas történetekről,  amit sokan nem tudnak, elfelejtődnek.”

Ezzel a korábban megélt tárlatvezetéseket viszik át részben az online térbe, gyakorlatilag mixelik a kétféle módszert, így csalogatják vissza a látogatókat. A múzeumoknak egyébként szigorúan be kell tartaniuk a nyitásról szóló rendelet rájuk vonatkozó szabályait, valamennyi tervezett kiállítást és programot az előírások betartásával összhangban tervezték meg.