Hírek

Megnyílt az Iseum

2011. augusztus 16., 13:13

Pénteken tartották az ünnepélyes megnyitót. Egyelőre időszaki kiállítás várja az érdeklődőket, de később láthatóak lesznek az elmúlt években végzett ásatásokon előkerült leletek is.

Megnyílt az Iseum

Így nézett ki az Iseum még közel egy évtizede. 1955-ben bukkantak rá a régészek a savariai Isis szentélyre, 1963-ban állították helyre. 2001-ben, Sosztarits Ottó vezetésével kezdődtek az újabb ásatások a területen. Közel 10 évig tarottak a munkálatok, tavaly ősszel fejeződtek be.

Dr. Csapláros Andrea, igazgató - ISEUM Savariense Régészeti Műhely és Tárház
Ezeken az ásatásokon nagyon sok mindent megtudtunk az Iseum épületéről, a csatornarendszerről, pontosan, hogy milyen szerepet játszhatott a kultuszban. A víznek, a mosásnak nagyon fontos szerepe van a kultuszban. De kisebb leletek is vannak, amik bemutatják, hogy miylen gazdag volt a savariai Iseum.

Uniós támogatással, közel 1.5 milliárd forintból épült fel az új Iseum, Mezős Tamás tervei alapján. Pénteken tartották az ünnepélyes átadóünnepséget. Puskás Tivadar polgármester beszédében utalt rá: gazdag az a város, amelynek 2000 éves hagyománya van, amely megbecsüli a múltját.

Dr. Puskás Tivadar, polgármester
Örömteli, azért is, mert 1-2 évtizede itt Magyarországon, de Kőzép-Európában sem nyílt hasonló régészeti emlékeket bemutató tárhely, bemutatóhely.

Nemcsak Magyarország különböző tájairól, hanem még a kettéosztott Európából is érkeztek a korábbi években laikusok és szakemberek is, hogy megcsodálják az Iseumot, emelte ki beszédében Hende Csaba.

Dr. Hende Csaba, honvédelmi miniszter
Ez az Iseum az Isis-kultusz egyik központja volt a Római Birodalomban. Közös múltunk megannyi néppel. Közös érték, végtelenül értékes kincs, amelynek mi szombathelyiek és mi vas megyeiek vagyunk az őrzői, letéteményesei.

A nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is megnyílt az Iseum.

Keddtől vasárnapig látogatható az Iseum időszaki kiállítása, egészen októberig. Piranesi metszetek, isten és császárszobrok idézik fel a római kort, illetve a scarbantiai, soproni Isis szentély kőemlékei: oltár illetve épületelemek láthatók a tárlaton.