Hírek

Megnyílt a húsvéti vásár a Fő téren

2019. április 15., 14:01

Lovaskocsizás, fűrészelés, díszkészítés és mediterrán hangulatú zene - Szombaton megnyílt a húsvéti vásár a Fő téren. A családias hangulatú rendezvény a míves ajándékok beszerzésén kívül számos élményt is kínált a hétvégén.

Megnyílt a húsvéti vásár a Fő téren

"Húsvét mindannyiunk számára gyönyörű szép ünnep."

Húsvét a fény, a tavasz és a feltámadás ünnepe – így nyitotta meg a Fő téri húsvéti vásárt szombaton a város polgármestere.

A hűvös időjárást kissé enyhítette a Koprive Tamburazenekar mediterrán hangulatú zenéje. A hideg ellenére is sok kisgyermekes család időzött a Fő téren. Bognárgyalu, szekerce, köbölő – többek között ezekkel az eszközökkel is megismerkedhettek az érdeklődők a faműves alkotó játszóházban.

Németh Bálint – hagyományőrző, Magyar Hagyományőrző Faművesek
Ez egy lombfűrész gép, ami közel 150-200 éves, és régen arra használták, hogy egyszerű barkács szerszám volt, valamint az intarzia lapokat vágták el vele 6.46

A kézi hajtású géppel ezúttal húsvéti mintákat vágtak ki a gyerekek, amit ki is festhettek. A 4 éves Gréta a fűrészelést próbálta ki. Az érdeklődők fából a régmúlt eszközeivel készíthettek ajándéktárgyakat.

"Mondjad, hogy egy dísz az asztalra! Dísz az asztalra."

A falusi hagyományokat idézte a fotószínház, szívesen bújtak régi öltözékekbe az érdeklődők (13.35) a fűben ülő nyuszik felfedezése pedig a kicsiknek okozott örömet.

Népszerű program volt a lovaskocsizás, a hintók folyamatosan rótták a belvárost.

Marosi Antal
Olyan nagyon nem néztünk még körül. Egy órája vagyunk kint. Ez a kocsikázás tetszett neki nagyon, és két kört is mentünk ez alatt az óra alatt. 11.03

Áttört, vagy azsúros tojás, (14.32) írókázott tojás tájegységi motívumokkal - a népi iparművészek is megmutatják portékáikat a húsvéti vásárban.

Parais István – igazgató, Agora Szombathelyi Kulturális Központ
Szombattól a következő hét szerdáig várjuk elsősorban a kisgyermekes családokat, hiszen a mögöttünk látható tojásfa is ezt példázza. De természetesen hétvégén sűrítettük a programokat. Elsősorban hagyományőrző, a családi szórakozásra is okot adó programokat.

Szerdáig délelőttönként a szombathelyi óvodások lépnek fel a Fő téren. Húsvéthétfőn pedig a Skanzen várja a családokat.