MNB
MNB - 2

Hírek

Megnőtt a kereslet a vetőmagok iránt

2020. április 03., 22:15
Megnőtt a kereslet a vetőmagok iránt

Egyesével léphetnek csak be a vásárlók ebbe a szombathelyi gazdaboltba. A vevők és a dolgozók egészségét védő intézkedésekről a bejárat előtt tábla tájékoztat. Idén a tél szinte elmaradt, így a mezőgazdasági munkák nagyon korán elkezdődhettek.

Bakó Zsolt – ügyvezető, Bakó Gazda ABC és Kertigép Centrum
„Nagyon gyenge telünk volt, és a szezon február közepére elindult. Azt lehet mondani, hogy mire ezek a korlátozó intézkedések bejöttek, arra a vetőmagszezon nagy része lecsengett. Most is jönnek vásárlók, de sajnos muszáj volt bevezetni ezeket a korlátozó intézkedéseket: pultot raktunk keresztbe az ajtónál belül, egy ember tud bejönni.”

A kijárási korlátozás idején felértékelődik a kiskert. Kettős a haszon: a megtermelt zöldségen, gyümölcsön kívül a testmozgás is biztosított.

Giczi Gabriella
„Igazából ezek apróságok, amik elmaradtak, mert most hogy otthon vagyunk már három hete, egy területet felszabadítottunk a kertészkedéshez. Egy kis vetőburgonyát, meg babot fogunk még ültetni. De én magas ágyásban veteményezek. Ebben már szépen nő a retek, meg a saláta, ilyen apró dolgaink.”

Még most sem késő beszerezni a vetőmagokat, amelyekből a szombathelyi boloktban is több fogyott az ilyenkor megszokottnál.

Bakó Zsolt – ügyvezető, Bakó Gazda ABC és Kertigép Centrum
„Vetőmagokban abszolút nem volt fennakadás, jó az ellátás most is. Annyi, hogy a szezonális, tehát amiből bizonyos készletek vannak csak, azok kifogynak, értem ez alatt a burgonyát, és a dughagymát. A többi abszolút kapható, tehát nincs probléma.”

Az ügyvezető szerint a nagykereskedők vetőburgonya és dughagyma készletei kifogytak, így ezek beszerzése bizonytalan. A mezőgazdasági szakbolt normál esetben önkiszolgáló, most viszont az egészségvédelmi intézkedések miatt egyszerre csak egy vevő tartózkodhat az üzletben. Sokan kérnek például a permetszerekkel kapcsolatban vagy a kerti gépek kiválasztásához tanácsot, ami hosszabb időt igényelhet. (0.47) Emiatt a sorban állók türelmére is szükség van.