Hírek

Megmenekült a pusztulástól a Romkert mozaikja

2020. december 07., 15:21

Befejeződött a hónapok óta tartó restaurálás Budapesten. Pannónia legnagyobb egybefüggő mozaikfelülete, egyben Magyarország legnagyobb műtárgya a 82 négyzetméteres, töredékes padló, amely a 4. században a helytartói palota fogadótermét díszítette. A színes és látványos mozaik egyelőre a budapesti műhelyben várja, hogy hazatérhessen.

 

Megmenekült a pusztulástól a Romkert mozaikja

Így nézett ki a Romkertben az egykori helytartói palota fennmaradt mozaikja. Főként a nedvesség miatt a felület több helyen felpúposodott, a szemek néhol valósággal szétrobbantak és eredeti színüket is elvesztették. 2018-ban sikerült felszedni, majd sótalanítani az egyedülálló mozaikot, amelyet a közelmúltig a múzeum raktárában tároltak. Idén nyáron Budapestre szállították, ahol egy régészeti cég munkatársai végezték el a 82m2-es mozaikpadló restaurálását.

A telefonnál: Hoffmann József - ügyvezető, Salisbury Kft.
Több tonna súlyú régészeti leletanyagról van szó, aminek a szállításának a logisztikája volt a legnehezebb, illetve ennek az elhelyezése. Szerencsére nekünk rendelkezésre állt egy olyan terem, ahol erre mód van. Nemcsak fel tudjuk teríteni, hanem biztosítani tudjuk a restaurálás során az állandó hőmérsékletet, az állandó páratartalmat, így minden lehetőség adott, hogy első osztályú munkát végezhessünk.

A 4. századi mozaik egy 663 m2-es fogadóterem padlóját díszítette, darabjai főként a környéken fellelhető színes kövekből, illetve kerámiából és márványból készültek. A restaurátorok nemcsak az egyes szemekkel foglalkoztak, a legnagyobb feladat az volt, hogy a mozaikot új hordozófelületre helyezzék, egy különleges üvegszövet felhasználásával.  

Kőfalvi Vidor - restaurátor
Úgy kell elképzelni, mint egy paplant, amit összenyomunk, és amikor megkapja a műgyantát, akkor fölemelkedik, és egy ilyen sejtszerkezet-szerűség jön létre belőle, ami azért jó, mert nem lesz iszonyú nehéz, és nagyon strapabíró. Úgyhogy most biztonságban van.

A restaurálás befejeződött, de a járvány miatt a hazaszállításra még várni kell - mondta el Műhely című magazinunkban a múzeum igazgatója.

Csapláros Andrea - múzeumigazgató
Itt nemcsak egy műtárgyról van szó, hanem nagyon sok tábláról, nagyon sok ember kell  szállításához, és egész egyszerűen a minisztérium javaslatára ezt most nem tesszük meg. Amint visszakerül Szombathelyre, természetesen bemutatjuk a közönségnek.

Hogy hol lesz majd látható a töredékesen is impozáns mozaik, egyelőre nem dőlt el. Az biztos, hogy speciális dobozokban érkezik majd Szombathelyre, ami azt is lehetővé teszi, hogy később akár vándorkiállításokon is bemutatkozhasson.