Hírek

Megkezdődtek a dialektológiai konferencianapok

2015. szeptember 02., 19:53

A nyelvjáráskutatás időszerű kérdéseivel, legfrissebb eredményeivel foglalkoznak nyelvészek, egyetemi hallgatók ezekben a napokban Szombathelyen. A 6. Dialektológiai Szimpozion nemzetközi kitekintésű: határon túli magyar szakemberek előadásait is meghallgathatják a résztvevők.

Megkezdődtek a dialektológiai konferencianapok

Harmincnégy évvel ezelőtt szerveztek először fórumot a nyelvjáráskutatók, ezúttal hatodik alkalommal találkoznak Szombathelyen, ahol  ennek a tudományágnak több évtizedes hagyománya van. Az egyetem nyelvészeti tanszékén működő dialektológiai műhely eredményeit is megismerhetik a konferencia résztvevői. Hazai és határon túli magyar szakemberek összesen hetvenöt előadásban foglalják össze az ezredforduló óta végzett kutatásaik tapasztalatait.

Czetter Ibolya
“A másik nagyon fontos célunk pedig az, hogy a múlt után a jövőre is tekintsünk, és a fiatalságot is megpróbáljuk bevonni. Örvendetes, hogy nagyon sok előadó érkezett, akik doktoranduszok, fiatal hallgatók, és e szaktudomány iránt érdeklődnek.”

A rendezvény fővédnöke köszöntőjében a nyelv társadalom-összetartó erejét is hangsúlyozta.

Vizi E. Szilveszter - Széchenyi-nagydíjas akadémikus
“A gondolkodó ember a nyelv, a szavak segítségével tudja kfejezni magát, és megosztani másokkal gondolatait.”

Bár az utóbbi időben visszaszorultak a magyar nyelv területi változatai, a kisebb közösségek megőrizhetik azokat.

Juhász Dezső - egyetemi tanár, Eötvös Loránd Tudományegyetem
“Kicsit elszíntelenednek, de a szerepük megmarad; a baráti és a családi szférába kerül vissza, vagy a vidék nyelvét színesíti. Ha például az oktatásban figyelünk arra, hogy nem kell minden nyelvi színt kiirtani, akkor a nyelvjárásoknak is van jövője.”

A konferencia keretében csütörtökön két órakor az egyetem főépületében kerekasztal-beszélgetést tartanak majd arról, hogy miként kezelik, és mi lehet a jövője a nyelvjárásoknak az oktatásban. Erre minden érdeklődőt várnak a szervezők.