MNB - 2
MNB

Hírek

Megkezdődött a karácsonyvárás időszaka

2016. november 28., 17:12

Szombaton a város Fő terén a történelmi egyházak ökumenikus istentisztelete után Puskás Tivadar polgármester meggyújtotta a hatalmas adventi koszorú első gyertyáját.

Megkezdődött a karácsonyvárás időszaka

Ünnepi fények, finom ételek, gőzölgő forralt bor fahéjas illata, valamint kulturális programok sora is várta Szombathely Fő terén a családokat, és érdeklődőket szombaton. Nagyon sokan érkeztek az első adventi gyertya meggyújtásának ceremóniájára.

Bagoly Attiláné
Angyalkák jönnek, gyerekeknek hatalmas élmény ez, nagyon jó a szervezés, szép a műsor, és mindig itt vagyunk a gyerekekkel.

Jagadics Péter
Ez nekünk évek óta szokásunk, hogy eljövünk a gyertyagyújtásra. Ez egy kellemes alkalom, az idő is jó, a forralt bor is megfelelő, a lángos kifejezetten finom, friss, mi kell még egy jó társasághoz.

Puskás Tivadar köszöntőjében elmondta, hogy Szent Márton korában, a IV. században határozták meg a karácsony időpontját, az adventi felkészülés kezdetét pedig 1073-tól igazítják Szent András napjához.

Puskás Tivadar polgármester, Szombathely
Kezdődik az advent a keresztény világban, várjuk a fényt, várakozunk, várakozunk a kis Jézus megszületésére. Várakozunk karácsonyra. Itt Szombathelyen 1993 óta adventi vásárt tartunk,

2001-től kulturális programok, 10 éve pedig az ország legnagyobb gyertyáival ellátott koszorú is segíti a lelki felkészülést az ünnepre, az ökumenikus istentisztelet mellett. Az adventi koszorú hagyományát egy német árvaházban teremtette meg egy evangélikus lelkész.

Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész
Gyertyát gyújtottak egy kocsikeréken, fölaggatták a csillárra. Mindennap meggyújtottak egy gyertyát, imádkoztak, énekeltek, és vasárnaponként pedig a 4 nagyobb gyertyát gyújtották meg. Ebből lett a koszorú.

Az adventi koszorú gyertyái a hitet, reményt, szeretetet és örömet szimbolizálják. Az első gyertyát Puskás Tivadar gyújtotta meg.