Hírek

Megállapodás a gyermekfaluval

2015. április 23., 18:53

Újabb ötéves együttműködési megállapodást köt a szombathelyi önkormányzat az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványával. Ennek értelmében a város további nyolc önkormányzati bérlakást bocsát a gyermekvédelmi rendszerből kikerülő, nagykorú utógondozottak rendelkezésére, és az eddigiekhez hasonlóan anyagi támogatást nyújt a szombathelyi ellátottak pedagógiai fejlesztésére.

Megállapodás a gyermekfaluval

Az önkormányzat 2010-ben kötött együttműködési megállapodást az alapítvánnyal. Ennek értelmében biztosított a szombathelyi illetőségű gyerekek és fiatal felnőttek szakellátása, Szombathely városa pedig évi hárommillió forint támogatást nyújt pedagógiai fejlesztésükre, valamint bérlakásokat biztosít a nagykorú gondozottak számára. Az idén júliusban lejáró szerződést ötéves időtartamra újrakötik. E szerint a város a korábbi 14 mellé további nyolc lakást juttat a gyermekfalunak - hangzott el a Szombathelyi Televízió közéleti műsorában.

Rettegi Attila - elnök, oktatási és szociális bizottság
"A városnak van itt kötelezettsége és szerepe. Az nem példa nélküli, hogy nem csak a saját intézményrendszeren belül, hanem megállapodások szerint akár a karitászra utalok, más szervezetekkel is együttműködünk a közös cél érdekében."

Az alapívány gyermekvédelmi intézményeiben összesen 103 gyermekről, köztük 34 szombathelyi fiatalról gondoskodnak. Őket jellemzően szenvedélybetegség miatti elhanyagolás, bántalmazás és lakhatási problémák miatt emelték ki vérszerinti családjukból. 84-en a kőszegi SOS gyermekfaluban, tizen a séi ifjúsági házban, kilencen külső férőhelyeken, bérlakásokban laknak.

Szélesy Norbert - az SOS Gyermekfalu Lakásotthon vezetője
"Ennek az önálló életnek a keresésében óriási segítség, hogy a lakhatási nehézséggel nem kell szembenézniük, biztos fedél van a fejük fölött. És az állami otthonteremtési pénzük, valamint SOS támogatással fel is tudjuk újítani ezeket a lakásokat az ő igényeiknek megfelelően."

Az új, 2020-ig érvényes együttműködési megállapodást májusban írják alá, és a benne foglaltakat évente felülvizsgálják majd.