Hírek

Megalakult Szombathely közlekedési bizottsága

2019. április 24., 15:11

Félkész elkerülőút, kevés parkolóhely, rossz minőségű utak - egy helyzetelemzés után többek között ezekkel a problémákkal és a város hosszú távú terveivel is foglalkozik majd a nemrég megalakult szombathelyi közlekedési bizottság.

Megalakult Szombathely közlekedési bizottsága

Jelzőlámpával és kanyarodósávval számolják fel a káoszt ebben a Zanati úti kereszteződésben, több lakótelepen pedig parkolóépítés zajlik. De nemcsak ezekkel a gyors beavatkozást igénylő helyzetekkel foglalkozik majd az a közlekedési bizottság, amely a napokban alakult meg a közgyűlés erőiből és szakértőkből.

Kántás Zoltán - bizottsági elnök, önkormányzati képviselő
“Alakulóülésén meg is kezdte az érdemi munkáját. Első körben szeretnénk Szombathely tekintetében egy átfogó elemzést, helyzetelemzést készíteni a különösen problémás környezetekről, és természetesen a kiváló közlekedési szakemberek bevonásával ezekre a problémákra szeretnénk megoldásokat is találni.”

Nem szokatlan ez a hatalmas forgalom reggel és délután a Rumi úti kereszteződésben, ez az egyetlen komolyabb összeköttetése a gyöngyöshermániaknak a belvárossal. A körzet képviselője azt reméli, hogy ezekkel a városrészi problémákkal is komolyan foglalkozhatnak majd.

Tóth Kálmán - bizottsági tag, önkormányzati képviselő
“A legfontosabb, hogy az elkerülők, a külső elkerülők elkészüljenek. Nagyon hiányzik az Oladot Újperinttel összekötő szakasz, ami innen is, egyébként a déli városrészről is elvinné a forgalmat, és nagyon hiányoznak bizonyos kivezető utaknak a tehermentesítése. Ez például tipikusan ilyen.”

Így néz ki a hétköznapi csúcsforgalomban a Pláza környéke, de több neuralgikus pontja van még a városnak. Balassa Péter ugyan nem tagja a most létrejött bizottságnak, de jó ideje következetesen küzd olyan változtatásokért, mint egy közlekedési osztály kialakítása a hivatalban. Számos rövid és hosszú távú javaslata is van.

Balassa Péter - önkormányzati képviselő
“Parkolóházakra, mélygarázsokra van szükség. A tömegközlekedéssel kapcsolatosan úgy gondolom, hogy modern városok programjában már tárgyalni kellett volna olyan hibrid buszokról, amit más megyei jogú város már meglépett és megtett, ahol már környezetbarát buszok közlekednek.”

Szerinte sokat segítene egy úgynevezett városszerviz mobil applikáció is, amely a jobb kommunikáció és így a gyorsabb reagálás miatt lenne fontos. Ilyen újításokról is tárgyalhat a jövőben a közlekedési bizottság.