MNB
MNB - 2

Hírek

Megalakulásának 25 éves jubileumát ünnepelte a Szombathelyi Hospice Alapítvány

2017. október 16., 14:17

Az országban az elsők között létrejött szervezet negyedszázada segíti a haldoklókat és családtagjaikat.

Megalakulásának 25 éves jubileumát ünnepelte a Szombathelyi Hospice Alapítvány

1992-ben alakult meg Szombathelyen a haldokló rákbetegek testi-lelki gondozását segítő szervezet, melynek célja hogy a betegek életük zárószakaszát lehetőleg fájdalommentesen, megfelelő környezetben élhessék.

Ruzsa Ágnes - kuratóriumi elnök, Szombathelyi Hospice Alapítvány
"Szeretném hangsúlyozni, hogy Vas megyében az elsők között alakult meg a legnehezebben kezelhető betegeknek, az utolsó stádiumban lévő betegek kezelésére egy alapítvány, ahol először önkéntesként dolgoztak, aztán természetesen finanaszírozottan dolgoztak azok a munkatársak, orvosok és nővérek, akik az otthonukban ápolták a betegeket."

A Hospice Alapítvány az otthoni környezetbe próbálja átvinni a kórház szakértelmét.

Schaffer Éva - a Szombathelyi Hospice Alapítvány főorvosa
"Ez egy nélkülözhetetlen ellátás, gyakorlatilag folytatjuk a kórházban abbahagyott kezelést. Itt már nem lehet szó arról, hogy gyógyító eljárásokat lehet otthon alkalmazni, de legalább ekkora problémát jelenthet a tünetek enyhítése, megoldása."

A jubileumi emlékülésen Puskás Tivadar polgármester oklevelet nyújtott át Rúzsa Ágnesnek, a Szombathelyi Hospice Alapítvány elnökének. A Vas Megyei Önkormányzat nevében Balázsy Péter, megyei jegyző emléklappal köszöntötte a jubiláló szervezetet. Ezt követően szakmai előadásokat hallhattak a résztvevők a Hospice-ellátásról, a Magyar és a Szombathelyi Hospice Alapítvány munkájáról.