MNB
MNB - 2

Hírek

Mátyás-kiállítás az MMIK-ban

2019. március 04., 13:58

A Mátyás-emlékév lezárásaként kiállítás nyílt az MMIK-ban az ŐrvidékHáz szervezésében. Az eseményen nem csak a tárlatról, hanem az elmúlt év eredményeiről is szó esett.

Mátyás-kiállítás az MMIK-ban

Mátyás a kultúra és a tudomány egyik legkiemelkedőbb támogatója volt - ezért kapta az emlékév utolsó állomása a Mátyás király - mecénás és katona címet. Dallos Tibor történész az uralkodó életéről beszélt, majd tanárként azt is elmondta, hogy az emlékévben a diákok a kötelező tananyagnál jóval többet foglalkoztak Mátyással és a korszakkal.

Dallos Tibor - történész, pedagógus
“Nem csak az iskolán belül, hanem azon kívül is szerepelhettek a diákok Mátyás életét feldolgozandó, illetve kiránduláson is említést tehettünk az ő tevékenységéről és tetteiről, egykori Vas vármegyében és egész Magyarországon, és több ilyen nagy történetet is hallhattunk róla.”

Az elmúlt év legtöbb embert megmozgató rendezvénye egy júniusi négy napos program volt - mondta el a főszervező ŐrvidékHáz vezetője, Farkas Csaba.

Farkas Csaba - igazgató, ŐrvidékHáz
“Csütörtökön egy emlékkonferenciával emlékeztünk meg az évfordulóról, pénteken egy közel ezer gyereket megmozgató rendhagyó történelemóra keretében tartottunk foglalkoztatást, szombaton és vasárnap pedig családi nap volt, ahol különböző hadijáték bemutatók voltak, katonai táborok bemutatása, solymászat, tánc és zene bemutatóra került sor.”

A megnyitón Parais István, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe a tárlatot egy anekdotával. Ebben egy szónok kért támogatást a királytól - aki rögtön átlátott rajta.

Parais István - igazgató, AGORA
“Kicsiny dolgokról akarsz sokat beszélni, de a sok beszéd mögött az igaz szó könnyen megbúvik, az én udvaromban ez nem erény, hanem bűn.”

A tárlat az MMIK aulájában március végéig látogatható.