Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Mátyás-emlékév

Adásban volt: 2018. január 25.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Vetélkedő, kódexkészítés, drámajáték - többek között ezekkel hangolta az idei Mátyás-emlékévre a szombathelyi gyerekeket az AGORA. A hagyományos kulturális hét idei tematikus foglalkozásain ötszáznál is több iskolás vett részt a Sportházban.

Mátyás király meséi még mindig népszerűek a gyerekek körében, a Reményik-iskola harmadikosai is jól szórakoztak a sportházbeli vetítésen és a mesetorpedón. Az idei esztendőt a kormány hivatalosan is emlékévvé nyilvánította: 2018-ban éppen 560 éve, hogy a Duna jegén uralkodóvá kiáltották ki Hunyadi Mátyást. A szombathelyi AGORA ezért a reneszánsz kornak és az igazságos királynak szentelte az idei gyermek kulturális hét foglalkozásait, amelyeken a drámajátékok és az illemtanórák mellett sok műfaj terítékre került.

Katonáné Nagy Mária - rendezvényszervező
“Egy nagyon új dologgal is indultunk, ez a papírszínházas foglalkozás volt, amit egy óvónő tartott, és itt egy táncos interaktív jellegű foglalkozás volt, de szintén itt is egy Mátyás-mese állt a központban.”

A két mondához kapcsolódóan vetélkedő várta az iskolásokat: torpedóval, feleletválasztással, a szereplőkre és a történet tanulságaira vonatkozó kérdéssorral lehetett pontokat, azaz üvegkavicsokat gyűjteni.

Hegyi Dominik - tanuló, Reményik-iskola
“Az egyik feladatnak az volt a lényege, hogy egy néni föltett kérdéseket, és igaz vagy hamisat kellett fölmutatni egy ilyen kis táblával.”

Németh Dávid - tanuló, Reményik-iskola
“Ilyen találóskérdések voltak, és voltak olyan, hogy a-b, és amelyik válasz szerintünk jó volt, azt kellett föltenni. És ha jó a válasz, akkor kaptunk egy üveggolyócskát.”

Az elmúlt napokban összesen 23 szombathelyi iskoláscsoport több mint 500 gyermekkel vett részt a kulturális héten. A pedagógusok a módszerekkel is elégedettek voltak.

Pápai Bettina - tanító, Reményik-iskola
“Ez a generáció már az a generáció, akiknek folyamatosan jön az információ, és muszáj nekik akár  filmes vetítéssel, vagy bármivel megfogni a képzelőerejüket. Nagyon szeretik, a mi osztályunk különösen az igaz-hamis állításokat, és a közmondásos feladatok is nagyon-nagyon bejönnek náluk. Úgyhogy mi ezeket szoktuk akár magyarórán, akár környezetórán is belevenni a tananyagba.”

Később kézműveskedéssel folytatódott a tematikus nap: Mátyás címerét festhették üvegre az ügyes kezű kislányok, míg a fiúk a könyvkötő mesterséget próbálhatták ki. A kódexek mai kicsiny mását készítették el a rendezvényszervezők útmutatása alapján. A bőrkötéses könyvecskéket és a festett üvegeket végül haza is vihették.

2018. január 25.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében