MNB
MNB - 2

Hírek

Mátyás-emlékév

2018. január 25., 17:06

Vetélkedő, kódexkészítés, drámajáték - többek között ezekkel hangolta az idei Mátyás-emlékévre a szombathelyi gyerekeket az AGORA. A hagyományos kulturális hét idei tematikus foglalkozásain ötszáznál is több iskolás vett részt a Sportházban.

Mátyás-emlékév

Mátyás király meséi még mindig népszerűek a gyerekek körében, a Reményik-iskola harmadikosai is jól szórakoztak a sportházbeli vetítésen és a mesetorpedón. Az idei esztendőt a kormány hivatalosan is emlékévvé nyilvánította: 2018-ban éppen 560 éve, hogy a Duna jegén uralkodóvá kiáltották ki Hunyadi Mátyást. A szombathelyi AGORA ezért a reneszánsz kornak és az igazságos királynak szentelte az idei gyermek kulturális hét foglalkozásait, amelyeken a drámajátékok és az illemtanórák mellett sok műfaj terítékre került.

Katonáné Nagy Mária - rendezvényszervező
“Egy nagyon új dologgal is indultunk, ez a papírszínházas foglalkozás volt, amit egy óvónő tartott, és itt egy táncos interaktív jellegű foglalkozás volt, de szintén itt is egy Mátyás-mese állt a központban.”

A két mondához kapcsolódóan vetélkedő várta az iskolásokat: torpedóval, feleletválasztással, a szereplőkre és a történet tanulságaira vonatkozó kérdéssorral lehetett pontokat, azaz üvegkavicsokat gyűjteni.

Hegyi Dominik - tanuló, Reményik-iskola
“Az egyik feladatnak az volt a lényege, hogy egy néni föltett kérdéseket, és igaz vagy hamisat kellett fölmutatni egy ilyen kis táblával.”

Németh Dávid - tanuló, Reményik-iskola
“Ilyen találóskérdések voltak, és voltak olyan, hogy a-b, és amelyik válasz szerintünk jó volt, azt kellett föltenni. És ha jó a válasz, akkor kaptunk egy üveggolyócskát.”

Az elmúlt napokban összesen 23 szombathelyi iskoláscsoport több mint 500 gyermekkel vett részt a kulturális héten. A pedagógusok a módszerekkel is elégedettek voltak.

Pápai Bettina - tanító, Reményik-iskola
“Ez a generáció már az a generáció, akiknek folyamatosan jön az információ, és muszáj nekik akár  filmes vetítéssel, vagy bármivel megfogni a képzelőerejüket. Nagyon szeretik, a mi osztályunk különösen az igaz-hamis állításokat, és a közmondásos feladatok is nagyon-nagyon bejönnek náluk. Úgyhogy mi ezeket szoktuk akár magyarórán, akár környezetórán is belevenni a tananyagba.”

Később kézműveskedéssel folytatódott a tematikus nap: Mátyás címerét festhették üvegre az ügyes kezű kislányok, míg a fiúk a könyvkötő mesterséget próbálhatták ki. A kódexek mai kicsiny mását készítették el a rendezvényszervezők útmutatása alapján. A bőrkötéses könyvecskéket és a festett üvegeket végül haza is vihették.