Hírek

Maszkviselés, távolságtartás, fertőtlenítés - az iskolák mindennapjait is átírta a koronavírus

2020. szeptember 11., 20:27

Az intézmények az EMMI útmutatása alápján saját eljárásrendet alakítottak ki: kerülik a nagyobb összejöveteleket, elmaradnak a kirándulások, nincs úszásoktatás.

Maszkviselés, távolságtartás, fertőtlenítés - az iskolák mindennapjait is átírta a koronavírus

Van, aki már maszkban indul el otthonról, van, aki az iskola előtt veszi fel, de az épületbe már mindenki száját és orrát eltakarva lép be. A Bolyai-iskola tanulói azt is kezdik megszokni, hogy rögtön a bejáratnál fertőtleníteni kell a kezüket. Az intézményben összesen 18 szenzoros kézfertőtlenítőt szereltek fel, a mosdókba pedig papír kéztörlőket tettek. A fokozott higiénére egész nap ügyelnek.

Németh Mónika - gazdasági vezető, ELTE BolyaiJános Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
A szaktantermeket minden óra után a csoportváltásokat megelőzően fertőtleníteni kell, és a kollégák munkaidő-átszervezésével tudtuk ezt biztosítani, tehát napközben 2 kolléganő van, akik folyamatosan fertőtlenítik a korlátokat, a szaktantermeket, a mellékhelyiségeket, illetve azokat a közösségi tereket, ahol több gyerek megfordul.

A tantermekben a magas osztálylétszámok miatt nem tudják tartani a másfél méteres távolságot, de a közösségi terekben erre ösztönzik a gyerekeket. A folyosókon pedig tanárok és diákok is maszkot viselnek.

Rőthy-Gruber Benedek
A folyosókon mindig hordjuk, a tantermekben nem kötelező viselni, de én legtöbbször szoktam hordani, és ezáltal nehezebb még beszélni is a tanórán a tanárral, ha kérdez, de azért meg lehet érteni. 04:51

Az új szabályok átírták az iskola életét: az ebédlőben nem keveredhetnek az osztályok, kevesebb a diák-sportköri foglalkozás, az uszodát fel sem töltötték, és elmaradnak a külföldi kirándulások.

Papp Tibor - igazgató, ELTE BolyaiJános Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
Nem tartunk énekkari próbákat, fel kellett függesztenünk az intézményben az úszásoktatást átmenetileg, meg kellett változtatnunk a szülői értekezletek rendjét, hogy nagyobb terekben, a díszteremben vagy az ebédlőben tudjuk tartani a szülői értekezletet. 15:54

A diákok hamar alkalmazkodtak az új körülményekhez, inkább a bizonytalanság aggasztja őket.

Jakab Maja
Az első nagy problémánk a szalagavató, mert fogalmunk sincs, hogy hogy lesz, hogy nem lesz, a másik meg maga az érettségi, hogy lesz-e szóbeli, nem lesz, hogy kéne készülni, eltolják, nem tolják, nem lehet tudni. 19:55

Elmaradnak az őszi tanulmányi kirándulások az élelmiszeripari középiskolában is. Az órák közötti szünetekben itt is folyamatos a fertőtlenítés, a tanórákon és a büfében igyekeznek betartani a védőtávolságot, s ahol a tanár kéri, ott az órán is viselik a maszkot a diákok.  

Kondics Ferenc - igazgató, Kisalföldi ASzC Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
A szülőkkel elsősorban telefonon, illetve online formában fogunk kapcsolatot tartani, illetve minden kollégának heti egy fogadóórát kijelöltünk, viszont a korábban megszokott klasszikus szülői értekezleteket ősszel biztos, hogy nem tartunk. 04:21

Az Agrárszakképzési Centrum intézményeiben, így az élelmiszeripariban, a Hermannban és a vépi agráriskolában hétfőtől már a tanórákon is kötelező lesz a maszkviselés.